Provokatív

2023.05.07. 11:12

Védelmi minisztérium: orosz vadászgép repült rá egy lengyel járőröző gépre a Fekete-tenger fölött

Orosz vadászgép repült rá egy lengyel L410-es repülőgépre a Fekete-tenger fölött. Az orosz gép "agresszív és veszélyes" manővereket hajtott végre a lengyel gép közelében - közölte szombat este a román védelmi minisztérium.

Forrás: let.cz

Agerpres

A tájékoztatás szerint az incidens pénteken 13:20-kor történt, a román légtértől mintegy 60 kilométerre keletre. A lengyel L410 Turbolet repülőgép a Frontex keretében teljesített járőrszolgálatot a Fekete-tenger fölött, nemzetközi légtérben, amikor egy orosz Su-35 vadászgép rárepült, ismételten "agresszív és veszélyes" manővereket hajtva végre a közelében, amelyek súlyosan megnehezítették a lengyel gép irányítását.

Az incidens miatt a NATO torrejoni légi műveleti operációs központja két román és két spanyol vadászgépet készített elő, hogy bármelyik pillanatban közbeavatkozzanak, de erre végül nem volt szükség, mert a lengyel gép biztonságban leszállt a Mihail Kogălniceanu repülőtéren.

A román védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a lengyel gép legénysége "higgadtan és szakszerűen viselkedett az orosz pilóta által felelőtlenül kialakított helyzetben", és a kezdeti magasságvesztés után, amelyet az orosz vadászgép keltette turbulenciák okoztak, sikerült megtartaniuk az irányítást a repülőgép fölött, amely 13:50 körül biztonságosan leszállt a Mihail Kogalniceanu repülőtéren. A lengyel repülőgép legénységének egyetlen tagja sem sérült meg az incidensben – teszi hozzá a szaktárca.

A román hatóságok a Frontex-szel és a lengyel hatóságokkal közösen vizsgálják ki az incidenst. A védelmi minisztérium leszögezi, teljesen elfogadhatatlannak tartja az Orosz Föderáció katonai repülőgépének agresszív magatartását egy fegyvertelen repülőgép ellen, amely a migrációs kockázatot figyelő Frontex-küldetést hajtott végre a Fekete-tenger fölött. "Az orosz gép fellépése újabb bizonyítéka az Orosz Föderáció provokatív hozzáállásának a Fekete-tengeren" – olvasható a védelmi tárca közleményében.

A lengyel L410 UVP-E20 repülőgép április 19-e és május 17-e között Romániában teljesít szolgálatot a Frontex európai határ- és parti őrség Multipurpose Maritime Operation (MMO) Western Black Sea 2023 művelete keretében. A művelet Romániában zajlik, Lengyelország, Spanyolország és Svédország részvételével; célja az illegális migráció, a törvénytelen halászás és más bűncselekmények megakadályozása a Fekete-tengeren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában