Bírság

2023.05.25. 18:23

További nyolc bankot büntetett meg a fogyasztóvédelem tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt

Illusztráció

Agerpres

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot állapított meg az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) további nyolc romániai banknál, amelyeket összesen 400.000 lejre bírságolt.
A következő nyolc pénzintézetről van szó: Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (a volt Vasúti Kereskedelmi Bank), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank és Vista Bank.
A fogyasztóvédelmi hatóság szerint az említett bankok a 10 évesnél nagyobb futamidejű hitelek esetében úgy állították össze a törlesztési tervet, hogy az első években a törlesztőrészlet 25 százalékát tette ki a hitel és 75 százalékát a kamatok. Ezzel a számítási módszerrel a fogyasztók valójában túlnyomórészt kamatot fizettek - állapította meg a hatóság.
A 400.000 lejes bírság mellett az ANPC felügyelői új hiteltörlesztési tervek kiadását javasolták mind a jelenlegi, mind a jövőbeni hitelek esetében úgy, hogy a fennálló tőketartozást a fogyasztók egyenlő részletekben törlesszék a teljes futamidő alatt. „Amint már bejelentettük, az ellenőrzés folytatódik. További nyolc bankot szankcionáltunk a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlat miatt. Sok hiteligénylő ma drámai helyzetben van. Függetlenül attól, hogy egyesek számára ezek csak statisztikai számok, számunkra embereket jelentenek” - jelentette ki Horia Constantinescu, az ANPC elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában