Tüntetés

2023.05.31. 11:36

Tiltakoztak szerda reggel a börtönőrök

Agerpres

Az ország több börtönében is tiltakozó akciókba kezdtek szerdán a börtönőrök szakszervezeteinek tagjai, a reggel érkező váltás nem állt munkába, nem váltotta fel az éjszakai váltásban dolgozó és már 12 órája szolgálatban levő személyzetet. Kijelentették, hogy nem hajlandóak tovább túlórázni, továbbá béremelést kérnek.
A besztercei börtönben a reggeli műszakban dolgozók megtagadták a túlórázást, és bejelentették, hogy 11 óráig nem mennek be dolgozni, a börtön előtt maradnak.
'A műszakváltás, amelynek 7 órakor kellett volna megtörténnie, nem történt meg, itt vagyunk a büntetés-végrehajtási intézet előtt. Négy órán át nem állunk munkába, mert nem vagyunk hajlandóak túlórázni. Ez azt jelenti, hogy a névsorolvasás nem történt meg, és a rendszer meg van bénulva. Akik egész éjjel dolgoztak, továbbra is bent kell maradniuk. Tizenegy óráig tiltakozunk. Ez az első tiltakozási forma a Bukaresbe tervezett előtt' - nyilatkozta az AGERPRES-nek Sergiu Pop szakszervezeti vezető.
A Börtönőrök Országos Szakszervezete (SNPP) besztercei szervezetének elnöke szerint 156 alkalmazott írta alá azt a nyilatkozatot, miszerint nem hajlandóak többé túlórázni, és szerdán reggel körülbelül 40 személy nem kezdte el a reggeli műszakot.
Sergiu Pop elmondta, hogy ha a kormány nem veszi figyelembe a szakszervezet követeléseit, egy hét múlva újabb tiltakozást szerveznek a besztercei börtönben, ami abban nyilvánul meg, hogy "túlbuzgósággal" túlzásba viszik a szabálykövetést, ami megbénítja a rendszert.
A szakszervezetek a 153-as egységes bértörvényben előírt fizetéseket, a katonai nyugdíjak törvényének módosítatlan alkalmazását, a katonai nyugdíjak, az élelmezési pótlék, valamint a rendfokozat szerinti illetmény aktualizálását, a befagyasztott álláshelyek betöltését követelik.
A Iaşi-i maximális biztonságú börtönben a reggeli váltás, mintegy 70 alkalmazott szintén nem állt be dolgozni reggel 7 órakor, az épület előtt várakoztak négy órán keresztül.
A szakszervezeti tagok elmondták, hogy négy órán át nem lehet látogatásokat fogadni, a fogvatartottak nem sétálhatnak, és bírósági tárgyalásokra sem viszik őket.
Andrei Bejuşcă, a börtön Iurius szakszervezetének vezetője elmondta, a rendszer súlyos személyzethiánnyal küzd, ezért kell a dolgozóknak túlórázniuk; a túlórákért viszont az előírások dacára sem kapják 60 napon belül a megfelelő juttatást .
'Ezzel a négy órával azt akarjuk bebizonyítani, hogy ha június végéig nem oldódnak meg a dolgok, akkor három nap alatt teljesen megbéníthatjuk a börtönrendszert' - mondta Ionuţ Ichim, a Iaşi-i börtön Manifest szakszervezetének elnöke.
A szakszervezetek szerint egy börtön alkalmazottja havonta átlagban legalább 25 túlórázik. Ichim elmondta azt is, hogy országszerte jelenleg mintegy 12.000 börtönőr dolgozik, amikor 20.000-re lenne szükség.
Hasonló tiltakozó akciók zajlottak szerda reggel a marosvásárhelyi, a galaci, a dévai, a csíkszeredai börtönben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában