Sztrájk

2023.05.10. 14:10

Tiltakozó akciókat tervez a Sanitas, június 15-én általános sztrájkba léphetnek a szakszervezet tagjai

Korábbi felvétel

Forrás: Sanitas

Agerpres

Május 23-án sztrájkőrséget tartanak az egészségügyi minisztérium épülete előtt, június 8-án pedig két órára felfüggesztik a munkát a Sanitas szakszervezeti szövetség tagjai - tájékoztatta az AGERPRES-t szerdán a bukaresti Sanitas-szervezet elnöke. Viorel Huşanu közlése szerint június 15-én általános sztrájkot terveznek, és május 15-én elkezdik az ehhez szükséges aláírásgyűjtést.
A szakszervezeti vezető elmondta, a Sanitas tiltakozó akcióit az indokolja, hogy a kormány nem váltotta be azt az ígéretét, miszerint a közszférában bevezetendő létszámstop nem terjed ki az egészségügyre és a szociális ellátásra, emellett a szakszervezet februári követelései sem teljesültek. Ez utóbbiak a bérek inflációhoz igazítására és a vakációs utalványok finanszírozásának biztosítására vonatkoznak.
Viorel Huşanu szerint a szakszervezet elégedetlen azzal is, hogy a kormány nem tartja be a jelenlegi közalkalmazotti bértörvény előírásait, és az új jogszabálynak az országos helyreállítási tervben is vállalt kidolgozása elakadt. Emlékeztetett, hogy miközben a közszférában az étkezési támogatás napi 10 lej, a magánszférában az étkezési utalvány értéke 30 lejre nőtt, és várhatóan 40 lejre emelkedik.
A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy a megszorító intézkedéseket nem szabad kiterjeszteni az egészségügyre, olyan körülmények között, hogy a gyógyszerek 300 százalékkal drágultak, a rezsiköltségek jelentősen emelkedtek, és a kórházakban mindössze napi 22 lejt biztosít a páciensek étkeztetésére az állam.
Huşanu szerint az egészségügy személyzethiánnyal küzd, a bérek nem vonzóak, az egészségügyi asszisztensek több mint 80 százaléka 4500 lejnél kevesebbet keres. Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium a kórházi ágyak számának újabb csökkentéséről döntött, annak ellenére, hogy az elmúlt tíz évben összesen 17 ezer kórházi ágyat számoltak fel - sorolta a Sanitas kifogásait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában