Felháborodás

2023.05.30. 13:00

Tiltakozásokat helyeztek kilátásba a bírósági és ügyészségi jegyzőkönyvvezetők is

A bírósági és ügyészségi jegyzőkönyvvezetők országos szakszervezete, a Dicasterial is csatlakozik a közalkalmazottak tiltakozásához, és az igazságszolgáltatási rendszer megbénításával fenyegetőzik.

Illusztráció

Agerpres

A szakszervezet felháborodását Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentése váltotta ki, miszerint 65 évre emelik a bíróságok kisegítő személyzetének nyugdíjkorhatárát.
A jegyzőkönyvvezetők azt írják, noha tisztában vannak vele, hogy létszámuk miatt nem jelentenek számottevő szavazóbázist, azt viszont el tudják érni, hogy megbénítsák az igazságszolgáltatási rendszert. 'Rövidesen a jegyzőkönyvvezetők is csatlakoznak a már zajló, illetve a készülő tiltakozásokhoz, amelyeket a többi elégedetlen közalkalmazott robbantott ki a kormány populista és társadalomellenes intézkedései miatt' - olvasható közleményükben.
Azzal is fenyegetőznek, hogy többé nem fognak túlórákat vállalni, munkaidőn kívül nem fognak reagálni a telefonhívásokra, mert többek közt a letartóztatások miatt több száz túlórát kell teljesíteniük anyagi ellenszolgáltatás nélkül.
Az országos nyugdíjpénztár adatai szerint a bíróságok és ügyészségek kisegítő személyzetének soraiból kikerülő nyugdíjasok száma 2021-ben 1724 volt, 2022-ben 1667, és számuk csökkenő tendenciát mutat, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjkorhatár emelése esetükben "egyenlő lesz azzal, hogy a jegyzőkönyvvezetőket biztos munkahelyi halálra ítélik".
Hozzáteszik, a jegyzőkönyvvezetők várható élettartama 59 év, tehát már a jelenleg hatályos, 60 éves nyugdíjkorhatárt megszabó törvény sem ad nekik esélyt nyugdíjas éveik megélésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában