Tiltakozás

2023.05.28. 17:55

Szakszervezetek: folytatódik az általános sztrájk a tanügyben

Illusztráció

Agerpres

Folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, mert a kormány nem teljesítette a pedagógusok legfontosabb követeléseit - jelentették ki vasárnap a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség vezetői.

Simion Hăncescu és Marius Ovidiu Nistor közös közleményükben rámutattak, a kormányszóvivő vasárnap ugyanazt a pluszjuttatást ajánlotta fel a tanügyi alkalmazottaknak, amelyet utóbbiak múlt héten már elutasítottak.

"A román kormánynak legalább most, a tizenkettedik órában meg kell értenie, hogy még nem teljesítette a legfontosabb követelést: kérjük egy olyan sürgősségi kormányrendelet kibocsátását, amelyben garantálják, hogy az új bértörvény a bruttó átlagbérnek megfelelő összegű minimálbért szab meg a pályakezdő tanárok számára, a közoktatási törvény tervezetéből ugyanis törölték ezt az előírást" - szögezték le.

Emellett a kormány képviselőivel folytatott legutóbbi tárgyalásokon, csütörtökön átlagban 25 százalékos béremelést követeltek minden tanügyi dolgozó számára az új közalkalmazotti bértörvény hatályba lépéséig - emlékeztettek a szakszervezeti szövetségek vezetői.

Korábban Dan Cărbunaru kormányszóvivő bejelentette, hogy a tanügyi szakszervezetek képviselőivel a napokban folytatott egyeztetéseket követően a kabinet előkészítette a tanügyi alkalmazottak jövedelmének növelését célzó sürgősségi rendelet tervezetét, amelyet rövidesen közzétesznek a két kezdeményező minisztérium, az európai beruházásokért és projektekért felelős tárca, valamint a munkaügyi tárca honlapján. Ezt követőn a jogszabályjavaslat a kormány elé kerül jóváhagyásra.

Hozzátette, gyakorlatilag minden tanügyi alkalmazottnak nőni fog a jövedelme, "differenciált módon". A tanszemélyzet és a kisegítő tanszemélyzet 2500 lejes juttatásban részesül, amelyet két részletben kapnak meg, 1000 lejt júniusban és 1500 lejt októberben. A kisegítő személyzet összesen 1000 lejt fog kapni, 500 lejt júniusban és 500 lejt szeptemberben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában