Folytatódik a sztrájk

2023.05.31. 11:33

Szakszervezetek: Fizetésemelést akarunk, nem pluszjuttatásokat vagy vouchereket

Folytatódik a tanügyi sztrájk - közölte szerda délelőtt a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség.

Forrás: Facebook/FSLI

Agerpres

A két szakszervezeti szövetség konzultált a tagszervezetekkel, és arra a döntésre jutott, hogy nem fogadnak el semmiféle megállapodást, még akkor sem, ha azt maga Klaus Iohannis elnök közvetíti. A szakszervezetek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írják: fizetésemelést akarnak, 'nem pluszjuttatásokat vagy utalványokat'.
Követelik, hogy a döntéshozók jogszabályt fogadjanak el a tanügyi alkalmazottak bérének azonnali és 25 százalékos megemeléséről az egységes bértörvény elfogadásáig; követelik továbbá, hogy sürgősségi rendeletben garantálja a kormány, hogy az új bértörvény értelmében a kezdő tanárok fizetése legalább az országos átlagbérrel lesz egyenlő, és a tanárok bére fokozatosan nőni fog beosztás, végzettség, szolgálati idő és szakmai fokozat függvényében.
A dokumentumot Simion Hăncescu, a FSLI elnöke és Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret szövetség elnöke írta alá.
Az Államelnöki Hivatal szerdán reggel közölte, hogy Klaus Iohannis déli 12 órakor várja megbeszélésre a Cotroceni-palotába a kormánykoalíció képviselőit, hogy a tanügyi sztrájkról tárgyaljanak.
Az elnök kedden találkozott a tanügyi szakszervezetek vezetőivel. A találkozón Klaus Iohannis kifejezte készségét arra, hogy a tanügyi sztrájk mielőbbi lezárása érdekében közvetítőként szavatolja egy politikai megállapodás létrejöttét a bérkövetelések rendezéséről - közölte korábban a hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában