Bértábla

2023.05.30. 18:01

Szakszervezetek: Az államfő kezeskedni fog a tanárok által követelt bértábláról szóló politikai megállapodás betartásáért

Forrás: Facebook/FSLI

Agerpres

Ha létrejön egy politikai megállapodás a koalíciós pártok vezetőivel a tanárok által kért bértábláról és alkalmazásának konkrét időpontjáról, az államfő kezeskedni fog a betartásáért - számoltak be a sajtónak a tanügyi szakszervezetek vezetői a Klaus Iohannisszal folytatott keddi tárgyalások eredményeiről.
Közölték azt is, hogy szerdán az általános sztrájk folytatódik, de konzultálnak a tagsággal az államfővel kötött egyezségről, és a pedagógusok döntik majd el, hogy visszatérnek-e az iskolákba.
A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu elmondta, hogy a keddi találkozón ismertették Klaus Iohannisszal a tanárok két legfontosabb követelését: az azonnali fizetésemelést, illetve annak a szavatolását, hogy az új közalkalmazotti bértábla szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. Beszámolója szerint az államfő erre azt válaszolta: ezt nem lehet jogszabállyal - sürgősségi rendelettel - szavatolni, de ha létrejön erről egy politikai megállapodás a szakszervezetek és a kormánykoalíció között, akkor kezeskedik a betartásáért.
A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség vezetője, Marius Nistor közlése szerint tájékoztatni fogják a tagságot a Klaus Iohannisszal tartott találkozó eredményeiről, és a pedagógusok döntik majd el, hogy az államfő vállalásai alkalmasak-e a munkakonfliktus megoldására. Hozzátette, hogy jómaga lát esélyt a sztrájk beszüntetésére.
Kérdésre válaszolva Marius Nistor konstruktívnak nevezte az államfővel lefolytatott tárgyalásokat. 'Ez egy jó lehetőség a kollégáink számára, hogy a széles nyilvánosság előtt ismert és széles körű támogatást élvező problémáik a lehető leggyorsabban megoldódjanak' - tette hozzá a szakszervezeti vezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában