Kölcsön

2023.05.26. 16:22

Románia 600 millió eurós kölcsönt vesz fel az EBB-től az A7-es autópálya egy szakaszának megépítéséhez

Illusztráció

Agerpres

Románia 600 millió eurós kölcsönt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EBB) az A7-es autópálya egy részének megépítéséhez.
A finanszírozási szerződésről szóló tárgyalások megkezdését jóváhagyó memorandumot pénteki ülésén fogadta el a kormány.
A kölcsönt a Havasalföldet Moldvával összekötő A7-es autópálya Ploieşti és Paşcani közötti 319 kilométeres szakaszának megépítéséhez kéri a kormány. A projekt becsült értéke 6,7 milliárd euró, amiből 1,949 milliárd euró a helyreállítási alapból származik majd. A fennmaradó összeget az állami költségvetésből kell biztosítani, ennek részét képezi a 600 millió eurós kölcsön - magyarázták a kormány közleményében.
A kormány 2022 szeptemberében jóváhagyta, hogy Románia legfeljebb 4 milliárd euró hitelt vegyen fel az EBB-től az országos helyreállítási tervbe (PNRR), valamint a 2021-2027-es egészségügyi operatív programba foglalt reformok és beruházások végrehajtásához szükséges közfinanszírozás egy részének fedezésére. A 4 milliárd euró felét a tervek szerint a szállításügyi ágazat, a másik felét az egészségügyi szektor beruházásaira szánják.
A szállításügyi minisztérium az A3-as és az A7-es autópálya bizonyos szakaszainak megépítésére, a Karánsebes-Temesvár-Arad vasútvonal korszerűsítésére, a Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonal villamosítására és helyreállítására, továbbá a kolozsvári metróvonal megépítésére, illetve a bukaresti 4-es metróvonal bővítésére szánná az EBB-től származó hitelt. Az A3-as autópályára 200 millió eurót fordíthat, az A7-es sztrádára 1.200 millió eurót. Ennek első részleteként hívják le majd a 600 millió eurós támogatást - közölte a kormány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában