Megszorítás

2023.05.08. 11:27

Mérgező oldattal permetezett zöldségek kerülhettek forgalomba

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Nem részesülnek többé állami támogatásban azok a zöldségtermesztők, akik a megengedettnél nagyobb koncentrációjú mérgező anyaggal permetezik meg a zöldségeiket - jelentette ki hétfőn Petre Daea mezőgazdasági miniszter.
Nyilatkozatának előzménye, hogy a Buzău megyei rendőr-főkapitányság több házkutatást végzett Buzău és Ilfov megyében, amelyek során kiderült, hogy egy férfi több száz tartályban szállított Törökországból származó vegyi anyagot, amelynek nagyobb a koncentrációja az Európai Unióban megengedettnél.
A nyomozáshoz közel álló források szerint az ügy két másik gyanúsítottja, akik Glodeanu Sărat településen termesztenek zöldséget, fokozatosan emelték a zöldség permetezésére szolgáló oldat koncentrációját, hogy a zöldségek minél gyorsabban érjenek be, és így akkor tudják értékesíteni azokat, amikor még magas az áruk. Miután a paradicsomok, paprikák és a melegházakban érlelt többi zöldség beérett, hipermarketekkel szerződésben álló nagybani kereskedőknek adták el azokat. Megtörtént, hogy ezek a zöldségek a hipermarketek BIO részlegére kerültek.
A mezőgazdasági miniszter ennek kapcsán azt mondta, a mezőgazdasági termékeket nehéz ellenőrizni, amikor bekerülnek a kereskedelmi hálózatba, ezért a termesztőnél kell ellenőrizni azokat. Hozzátette, minden romániai termesztőt monitorozni fognak, és aki tiltott szereket használ, vagy mesterséges úton próbálja elérni a termés gyorsabb beérését, attól megvonják az állami támogatást.
Ugyanakkor a Buzău megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) is bejelentette, hogy az eredetileg június elsejétől tervezett piaci ellenőrzéseket két héttel korábban kezdi, mivel a mérgezett oldattal permetezett zöldségek bekerültek a kereskedelmi forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában