Schengen

2023.05.20. 08:40

Lucian Bode: Románia schengeni csatlakozása a megoldás része, nem a problémáé

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Románia csatlakozása a schengeni térséghez „a megoldás része, nem pedig a problémáé” - mondta Lucian Bode belügyminiszter pénteken a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórumon.
A belügyminiszter emlékeztette a hallgatóságot, hogy Románia 2011-től több mint egymilliárd eurót fektetett a korszerű határrendészeti felszerelésekbe és technológiákba, valamint a személyzet felkészítésébe, hogy megfeleljen a schengeni elvárásoknak. Ennek dacára Romániát nem illetik meg a schengeni tagállamoknak járó jogok - tette hozzá Bode.
Beszámolt arról is, hogy tárgyalt a kérdésről az Európai Unió Tanácsának elnökségét ez év második felében ellátó Spanyolország illetékeseivel, és azt tapasztalta, hogy a spanyol elnökség számára prioritást jelent Románia és Bulgária csatlakozása a belső határellenőrzés nélküli övezethez.
Kifejtette, a Fekete-tenger és a Nyugat-Balkán térsége nem célállomása, hanem csak tranzitrégiója a migrációnak, és Románia - habár nincs a balkáni tranzitútvonalon - aktívan részt vesz az illegális bevándorlás megakadályozásában. Románia erőforrásait azonban uniós segítséggel meg kell duplázni a maximális hatékonyság érdekében - tette hozzá a belügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában