Heckertámadás

2023.05.08. 12:39

Leállt a tanügyminisztérium honlapja, az intézmény informatikusai dolgoznak a hiba elhárításán

Egy kibernetikai incidens miatt leállt hétfőn az oktatási minisztérium honlapja, az intézmény számítástechnikai szakemberei dolgoznak a weboldal újbóli üzembe helyezésén - közölte a szaktárca.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Az oktatási minisztérium honlapját hétfőn reggel hackerek törték fel, akik üzenetet küldtek a Romániában tanuló diákoknak. Arra buzdították a gyerekeket, hogy ne járjanak iskolába, mert az csak időpocsékolás. „A romániai oktatási rendszer nagyon rossz, semmi hasznosat nem tanít, csak haszontalan információkat súlykol belétek. Kit hibáztathatunk? A tanárokat? Szó sem lehet róla, ők butábbak, mint a diákok” - küldték a hackerek az üzenetben, amely hasonló stílusban folytatódik. „Kedves diákok, ne foglalkozzatok többet az iskolával, időpocsékolás. Amit az iskolában 10 év alatt megtanultok, azt 10 hónap alatt ingyen megtanulhatjátok a Youtube-on” - fejeződött be az üzenet. Délután 1.30 óra körül a minisztérium honlapja még mindig nem volt elérhető, de a hackerek közleményét már korábban eltűntették. 

Az oktatási minisztérium közleményt adott ki az ügyben, amelyben hangsúlyozzák, hogy a platform csak tájékoztató célú nyilvános adatokat tartalmaz, így személyes vagy bizalmas adatok nem kerültek veszélybe. A minisztérium szerint a szakértők felmérik a www.edu.gov.ro sebezhető pontjait, hogy biztonságosabbá tegyék a honlapot. „A biztonsági felmérés befejezéséig az oldal offline üzemmódban marad” - közölte a szaktárca, amely azt is leszögezi, bizalmas adatok nem sérültek. „Intézményünk prioritásként kezeli az incidens mielőbbi rendezését, hogy megbizonyosodjunk, hogy az edu.ro nem rejt többé kiberbiztonsági kockázatot és veszélytelenül használható” - írja a tanügyminisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában