Sztrájk

2023.05.30. 17:58

Klaus Iohannis kész közvetíteni egy politikai megállapodás létrejöttében a tanárok bérköveteléseinek rendezéséről

Az oktatási szakszervezeti vezetőkkel tartott keddi találkozón Klaus Iohannis kifejezte készségét arra, hogy a tanügyi sztrájk mielőbbi lezárása érdekében közvetítőként szavatolja egy politikai megállapodás létrejöttét a bérkövetelések rendezéséről - tájékoztatott az elnöki hivatal.

Agerpres
A közlemény szerint az államfő meghallgatta a pedagógusok képviselőinek követeléseit, és közölte velük, hogy megérti aggodalmaikat és kéréseiket, amelyeket 'természeteseknek és jogosaknak' tart. Iohannis azt hangoztatta, hogy a kedvező tanulási környezet megteremtéséhez megfelelő feltételeket kell biztosítani a tanároknak a munkájuk elvégzéséhez.
A találkozón az államfő azt mondta a szakszervezeti vezetőknek, hogy csak párbeszéddel, 'konstruktív és nyitott' hozzáállással lehet olyan észszerű megoldásokat találni, amelyek mind a tanárok kívánságait, mind a diákok és a szülők igényeit kielégítik.
'Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy az oktatásban kialakult patthelyzet feloldása és a sztrájk befejezése kulcsfontosságú a tanév zavartalan lebonyolítása és az oktatási rendszer stabilitása szempontjából. Az oktatáshoz való alapvető jog biztosításáért prioritásként kell kezelni a tanulók tanulmányi helyzetének lezárását és az országos vizsgák megszervezését' - olvasható a közleményben.
Az elnöki hivatal szerint az államfő a rugalmasságot és felelősséget kér a tárgyalófelektől, emlékeztetve őket arra, hogy az életképes megoldásokra csak akkor nyílik lehetőség, ha a tanárok igényeit a rendelkezésre álló forrásokhoz igazítják. Ugyanakkor Iohannis továbbra is fenntartja, hogy az oktatás Románia jövője szempontjából kiemelt terület, és az új oktatási törvények parlamenti elfogadása a legjobb bizonyíték erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában