Sztrájk

2023.05.22. 10:07

Kétórás figyelmeztető sztrájk hétfőn a felsőoktatásban

Illusztráció

Agerpres

Az állami felsőoktatás hétfőtől figyelmeztető vagy szolidaritási sztrájkba lép - jelentette be vasárnap este Anton Hadăr, az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke. A felsőoktatási szakszervezetek közel 10.000 tagja szünteti be a munkát hétfőn 11 és 13 óra között - mutatott rá Hadăr.
Követeléseik közé tartozik, hogy az új bértörvényben egy kezdő tanár fizetése a felsőoktatásban a jelenlegi nettó 2400 lejről 4000 lejre emelkedjen, karrierjük vége felé pedig a jelenlegi 4200 lej helyett 6000 lej körüli nettó fizetésben részesüljenek az egyetemen oktatók.
Hadăr rámutatott, hogy a szakszervezetek által követelt bérek már számos állami intézményben léteznek, az oktatásban azonban sajnos nem, bár a hatóságok hangoztatják, hogy a terület kiemelt ágazat lesz az új bértörvényben. „A kérdés az, hogy mit teszünk addig, amíg ez a törvény megjelenik, amelyet véleményem szerint leghamarabb 2024. január 1-jétől lehetne alkalmazni. Lesz még fél év, amely alatt kollégáink még mindig havi 2400 lejből fognak élni” - mondta Hadăr. Az Alma Mater elnöke szerint majdnem minden állami felsőoktatási intézmény csatlakozik hétfőn a kétórás figyelmeztető sztrájkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában