Sztrájk

2023.05.25. 18:04

Iohannis: Azt üzenem a tanároknak, szülőknek és diákoknak, hogy javulni fog az oktatás helyzete

Agerpres

Klaus Iohannis csütörtökön azt üzente a tanároknak, szülőknek és diákoknak, hogy javulni fognak a dolgok az oktatási rendszerben, és megismételte, hogy a pedagógusok béremelési követelései jogosak, de a problémát nem lehet azonnal megoldani.
A Nagyszebenben nyilatkozó államfő kifejtette: a közvélemény talán nehezen érti meg, hogy a tanárok azt a közalkalmazotti kategóriát jelentik, amelyik keveset keres, de mindent megad a közösségnek. Ugyanakkor szerinte a hazai oktatás problémái egyik napról a másikra nem orvosolhatók. Emlékeztetett arra, hogy a kormány ígért néhány gyors intézkedést, de a pedagógusok gondjainak egy része csak hosszú távon oldhatók meg. „Megvan a politikai akarat, hogy ezeket a lépéseket megtegyük, és a tárgyalásokat úgy kell lefolytatni, hogy közös következtetésre jussunk és megállapodjunk egy menetrendben. Hogy pontosan tudjuk, mikor és mit lehet tenni. Természetesen a szakszervezetek mindig sokat akarnak, és ha lehet, sok pénzt kérnek. (...) A bérkövetelések egy olyan problémát jelentenek, amit nem lehet azonnal megoldani. De meggyőződésem, hogy ezek a kérdések a nem túl távoli jövőben megoldódnak, azt nem állítom, hogy fél év múlva vagy egy év múlva...” - fogalmazott Iohannis.
Az államfő arra kérte a tanárokat, a szülőket és a diákokat, hogy bízzanak az oktatás helyzetének javulásában. „Meggyőződésem, hogy a tanárok bérezése is javulni fog, mert ezt a lépést meg kell tennünk Romániában” - tette hozzá. Iohannis elmondta azt is: meglepte, hogy a sztrájk szervezői közül senki sem vette észre vagy mutatott rá arra, hogy a parlament ebben az időszakban fogadta el az új oktatási törvényeket. „Azt vártam volna, hogy legalább mellékesen szóba kerül ez is. Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy az oktatási törvényeket rendes eljárás keretében fogadta el a parlament” - jegyezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában