Adóhatóság

2023.05.30. 17:50

Heiuş: Az ANAF az adófizetők által bevallott teljes nettó összegnél 5,5 milliárd lejjel többet hajtott be

Az Országos Adóhatóság (ANAF) az idei első öt hónapban 148 milliárd lejt hajtott be, 5,5 milliárd lejjel többet az adófizetők által bevallott teljes nettó összegnél - írta kedden a Facebook-oldalán az ANAF volt vezetője.

Illusztráció

Agerpres

Lucian Heiuş a pénzügyminiszter aznapi állításaira reagált. Adrian Câciu szintén a Facebook-oldalán közölte, hogy az adóhatóság 8,9 milliárd lejjel kevesebb adót és illetéket hajtott be a tervezettnél, és 11,3 milliárddal kevesebbet az adófizetők által bevallott összegnél.
'Tisztelettel felhívom Adrian Câciu miniszter úr figyelmét arra, hogy a nyilatkozatába hiba csúszott. Az adóbehajtások tervezett összege nettó 156,9 milliárd lej volt, az általa említett bevallott összeg pedig bruttó 159,3 milliárd lej (amiből levonódnak az áfavisszatérítések, a magánnyugdíjpénztárakba befizetett hozzájárulások, az egészségbiztosítási járulékok stb., összesen 16,7 milliárd lej), ami nettó 142,6 milliárd lej. Az ANAF 148 milliárd lejt hajtott be, 5,5 milliárd lejjel többet az adófizetők által bevallott teljes nettó összegnél' - pontosított bejegyzésében az adóhatóság volt vezetője.
Lucian Heiuş hétfő este jelentette be lemondását. Kedden a pénzügyminiszter Nicoleta Cîrciumarut javasolta az ANAF ügyvivő elnökének.
Adrian Câciu a Facebook-oldalán közölte: 2023 első 5 hónapjában az adófizetők összesen 159,3 milliárd lej értékű adót és illetéket vallottak be, a költségvetés pedig csak 156,9 milliárd lejes adóbevétellel számolt. Ez 2,4 milliárd lejes többletet jelent. Az ANAF azonban 8,9 milliárd lejjel kevesebb adót és illetéket hajtott be a tervezettnél, és 11,3 milliárddal kevesebbet az adófizetők által bevallott összegnél - mutatott rá a miniszter.
Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden bejelentette, hogy menesztette az Országos Vámhatóság vezetőjét, ugyanakkor tudomásul vette az adóhatóság (ANAF) és az Ásványkincsek Országos Ügynöksége (ANRM) vezetőjének lemondását.
Nicoleta-Mioara Cîrciumaru jelenleg az ANAF alelnöke, az adóbehajtási tevékenységek koordinátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában