Törvénytervezet

2023.05.10. 18:21

Első házként megszavazta a képviselőház a felsőktatási törvény tervezetét

Első házként megszavazta a képviselőház szerdán a felsőoktatási törvény tervezetét. A tervezetet 189 képviselő támogatta szavazatával, 74-en ellene voksoltak, tízen tartózkodtak.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Ligia Deca tanügyminiszter kijelentette a plénumban, hogy a tervezet számos fontos reformot tartalmaz, amelyek célja a hallgatók támogatása és a kínált programok minőségének növelése. A javasolt intézkedések az egyetemi lemorzsolódás megakadályozását szolgálják, megkönnyítik az érettségizettek továbbtanulását, és második esélyt kínálnak fel a tanulmányaikat megszakító egyetemistáknak. A tervezet ugyanakkor megerősíti a duális oktatást oly módon, hogy az egyetemeket összekapcsolja a munkaerőpiac igényeivel, nagyobb szerepet biztosítva a versenyszférának az oktatásban - mondta Deca. Hozzátette, a jogszabály felzárkóztatja a romániai felsőoktatást a nemzetközi jó gyakorlatokhoz a tapasztalatcsere, mobilitás és a felsőoktatás nemzetközivé tételének bátorítása révén.
A törvénytervezet számos egyetemi etikai szabályt is lefektet, illetve megszabja az ezekhez köthető szankciókat; az egyes egyetemek ezek alapján dolgozzák majd ki saját etikai kódexüket. Ugyanakkor a tervezet átláthatóvá teszi a doktori címek odaítélésének, illetve megvonásának menetét. Megvédése előtt 90 nappal minden doktori dolgozat felkerül egy nyilvános felületre, hogy az érdekeltek tanulmányozhassák, és megfogalmazhassák esetleges kétségeiket - tájékoztatott a tanügyminiszter.
A jogszabály öt évben szabja meg a rektori mandátum időtartamát. Egy intézményben egy rektor maximum két mandátumon át töltheti be ezt a tisztséget. A megbízatás időtartamának kiszámításakor figyelembe veszik a nem kitöltött, megszakított mandátumokat is. A rektorhelyettesek, dékánok, dékánhelyettesek, igazgatók mandátumáról nem rendelkezik a tervezet.
A képviselők által megszavazott változat értelmében nem minősülnek etikai vétségnek az elméleti, kísérleti vagy gyakorlati nézetkülönbségek, az idézetekben fellelhető hibák, az adatok értelmezéseiből fakadó különbségek és a véleménykülönbségek. A tervezetben az is szerepel, hogy a határidőig fel nem vett diákösztöndíjakból és utazási támogatásokból megmaradt összegeket az egyetemek többek közt bentlakásokon, étkezdéken végzett infrastrukturális beruházásokra is felhasználhatják, a pályaválasztási tanácsadó központok működtetése mellett. 
Szabálysértésnek minősül és 100.000 és 200.000 lej közötti bírságot von maga után, ha egy természetes vagy jogi személy pénzért árul tudományos munkákat, vizsga- vagy szakdolgozatokat abból a célból, hogy azok megvásárlója illetéktelenül jusson egyetemi, mesteri vagy doktori oklevélhez - áll a tervezetben. A felsőoktatási törvény tervezetéről a szenátus szavaz döntő házként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában