Szociológia

2023.05.31. 18:22

Dungaciu: Száz évvel Trianon után "eltűnőben van" a magyarországi román közösség

Agerpres

Száz évvel Trianon után 'eltűnőben van' a magyarországi román közösség - jelentette ki egy szerdai rendezvényen a Román Akadémia Ion I. C. Brătianu Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének főigazgatója.
Dan Dungaciu kifejtette: lassan már 'a múzeumban van a helyük' a magyarországi románoknak. 'Amíg még életben vannak, múzeumban kellene kiállítani azt a hat-hét személyt, aki még használja a román nyelvet a közigazgatásban, mutogatni lehetne őket, hogy lám, így néznek ki a magyarországi románok' - fogalmazott az intézetvezető.
Dungaciu szerint a magyarországi román közösség megfogyatkozásának oka nem a román-magyar kapcsolatokban keresendő, hanem főként azzal magyarázható, hogy Románia nem vállalja fel a 'keleti latinitását'. 'Ha már Romániát sem foglalkoztatja, akkor ez a dimenzió nyilvánvalóan rejtve marad' - jelentette ki a magyarországi románok helyzetéről szóló szakmai vitán.
Az intézetvezető ezután azt feszegette: vajon mi történik majd évek múlva a kétoldalú kapcsolatokkal, amikor Magyarországon nem lesz már román kisebbség, de Románia területén továbbra is jelentős számban fognak élni magyarok. 'Vajon milyen hatása lesz ezeknek a történelmi fejleményeknek, és milyen geopolitikai következményekkel járnak?' - tette fel a kérdést.
A rendezvényen a Nagyváradi Egyetem professzora, Gabriel Moisa arról beszélt, hogy a magyarországi román diákok már csak heti két-három órát tanulnak az anyanyelvükön az összesen nyolc kétnyelvű iskolában. A közösség létszámáról elmondta: míg a 2001-es népszámláláson 7995-en vallották magukat románnak, 2011-ben már közel 36.000-en. 'Az utóbbi népszámlálást manipulálták' - jelentette ki az egyetemi oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában