Fizetések

2023.05.26. 07:06

Cărbunaru: Megemeli pénteki ülésén a kormány a tanügyi kisegítő személyzet bérét

Agerpres

Jóváhagyja pénteki ülésén a Ciucă-kabinet a tanügyi kisegítő személyzet béremelését - jelentette be csütörtök este a kormányszóvivő.
A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján Dan Cărbunaru elmondta, hogy az intézkedést a koalíció és az oktatási szakszervezetek képviselői között lezajlott tárgyalások alapján fogadja el a kormány.
E szerint a tanügyi kisegítő személyzet tagjai teljes egészében megkapják a 2017/153-as közalkalmazotti bértörvényben 2022-re előírt fizetésemelést. Az intézkedésnek köszönhetően mintegy 55 ezer személy bére átlagban 9 százalékkal nő.
A kisegítő személyzet tagjai emellett két, egyenként 500 lejes prémiumot is kapnak: egyet júniusban és egyet októberben.
A szóvivő a tanügyi alkalmazottak jövedelmét növelő további kormányintézkedésekről is beszámolt.
E szerint a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet tagjai - összesen 220.000 tanügyi alkalmazott - júniusban 1000 lejes, októberben 1500 lejes úgynevezett szakmai prémiumban részesül. Dan Cărbunaru emlékeztetett arra, hogy a szakszervezetek képviselőivel folytatott múlt heti tárgyalásokon felmerült a pályakezdő, illetve a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok jövedelmének 1000 lejes kiegészítése egy egyszeri különjuttatás formájában. Ezt a juttatást a kormány most 2500 lejre növelte és 220.000 tanügyi alkalmazottra terjesztette ki - magyarázta.
A szóvivő elmondta, hogy a 2017/153-as közalkalmazotti bértörvény előírásainak maradéktalan alkalmazásával kimerültek a jogi lehetőségek a pedagógusok fizetésének növelésére. Ezt az intézkedést az új közalkalmazotti bértörvény írja majd elő, amelynek a kidolgozását a kormány felgyorsítja.
Cărbunaru emlékeztett arra, hogy az országos helyreállítási terv szerint ezt a jogszabályt év végéig kell elfogadni. A kormány azonban módosított a menetrenden, így a törvény tervezete már július 15-én közvitára kerül, és a szeptember elsején kezdődő őszi ülésszakban gyorsított eljárással elfogadja a parlament. Ennek megfelelően a tanügyi alkalmazottak bére 2024. januárjától jelentősen emelkedik majd - részletezte a kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában