Bértábla

2023.05.31. 18:17

A pedagógusok bérét bruttó 1000, a kisegítő személyzetét 400 lejjel növelné a kormány június elsejétől

Bruttó ezer lejjel növelik június elsejétől a pedagógusok bérét "az új bértábla szerinti fizetésemelés előlegeként", az erről szóló sürgősségi rendeletet már a csütörtöki ülésen elfogadják - közölte szerdán a kormány sajtóirodája.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A kabinet azután adott ki közleményt erről, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Ligia Deca tanügyminiszter az oktatási szakszervezetek vezetőivel tárgyalt a sztrájkoló tanügyi alkalmazottak követeléseiről.
A kisegítő személyzet bruttó 400 lejes béremelésben részesül.
A kormány sajtóirodája közölte azt is, hogy az új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. Ugyanakkor a fizetéseket több szakaszban emelik az új bértörvényben előírt összegig, a jogszabály hatályba lépésétől számított legtöbb három éven belül. Az első szakaszban az előirányzott teljes béremelés 40 százalékát kapják meg a tanügyi alkalmazottak - olvasható a közleményben.
A szerdai kormányülés elején Nicolae Ciucă a kormánytagokkal is ismertette a kabinet ajánlatát. Mint mondta, a szakszervezeti vezetők a következő órákban ismertetik az ajánlatot a tagsággal, majd este 7 órától ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a tanügyi alkalmazottak elfogadják a javasolt intézkedéseket, újrakezdődhet az oktatás és sikerül lezárni a tanévet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában