Sztrájk

2023.05.27. 08:34

A kormányfő válasza a tanulóknak: A követelések nem akadályozhatják meg a diákokat az oktatási menet folytatásában

Forrás: gov.ro

Agerpres

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken válaszlevelet küldött a Tanulók Országos Tanácsának, amelyben leszögezte, hogy 'semmilyen követelésnek nem lehet és nem is szabad megakadályoznia a diákokat az oktatás menetének folytatásában', és felszólította a tanárokat, hogy függesszék fel a tiltakozó akciókat az alapvető tanévzáró tevékenységek elvégzése érdekében.
'Kedves diákok, a kormány és a kormánykoalíció és minden, a fizetések és az oktatás területén felelősséggel bíró intézmény megérti az oktatási folyamat fontosságát, amelynek támogatására és finanszírozására továbbra is növeljük a szükséges pénzügyi forrásokat' - írta a levélben a miniszterelnök.
Hozzátette, amint azt a szülők és diákok képviselőivel való találkozón is elmondta, hivatalba lépése óta párbeszédet folytatott az oktatási szakszervezetek vezetőivel, akiknek segítségével az elmúlt másfél évben sikerült jelentős előrelépést elérni mind a tanárok jövedelmének növelése, mind az oktatáshoz szükséges finanszírozás növelése terén.
Megjegyezte, hogy 'az oktatási rendszer költségvetéséhez hozzáadott 8 milliárd lej és a PNRR-ből az iskolai infrastruktúra korszerűsítésére és rekonstrukciójára szánt 3,6 milliárd euró már most jelentős változásokat hozott', és hozzátette, hogy 'teljesen biztos' abban, hogy mindezek a beruházások az oktatás minőségének javulását fogják eredményezni.
A sztrájk időzítése miatt a kormány és a kormánykoalíció osztozik a diákok és a szülők aggodalmában a kialakult patthelyzettel kapcsolatban - üzente Ciucă, hozzátéve, hogy 'jelenleg a leginkább érintettek a 8. osztályos tanulók és az érettségire készülők, akiknek a jövője az elkövetkező időszakra tervezett vizsgák kiszámítható menetrendjétől is függ'.
Nicolae Ciucă azt üzente továbbá, hogy 'az oktatás a kormányprogram első számú prioritása', de azt is, hogy méltányolja a diákok támogatását a tanárok iránt, ami 'ismét megerősíti, hogy a romániai tanárok a tanulók tiszteletét élvezik'.
Hozzátette, a kormány szeretné erősíteni annak a munkának a tiszteletét és megbecsülését, amelyet az ország minden pedagógusa nap mint nap végez.
Ugyanakkor biztosította a tanulókat, hogy a kormány minden lehetőt megtesz annak érdekében, hogy az év végi vizsgák időpontja ne tolódjon ki.
'Semmilyen követelésnek nem lehet és nem is szabad megakadályoznia a diákokat az oktatás menetének folytatásában, és ez az a prioritás, amelyet mindannyiunknak meg kell értenie, és amelynek megoldása csak párbeszéddel, józan ésszel és a következetességet betartó döntésekkel érhető el. Emiatt felkérjük a tanárokat, hogy függesszék fel a tiltakozó akciókat az alapvető tanévzáró tevékenységek elvégzése érdekében' - üzente még Nicolae Ciucă.
A Tanulók Országos Tanácsa nyílt levélben kérte pénteken a miniszterelnököt, hogy gyorsítsa fel a tanárok követeléseinek megoldására irányuló intézkedéseket.
Nicolae Ciucához intézett nyílt levelükben a diákok képviselői a tanügyi alkalmazottak követeléseinek mielőbbi teljesítését kérték, rövid távon a tanév lezárása, hosszú távon pedig a minőségi oktatás biztosítása érdekében. Mint írták, ha az új közalkalmazotti bértörvény kidolgozásakor a döntéshozók nem lesznek tekintettel a pedagógusok követeléseire, "nem lehet majd lezártnak tekinteni a sztrájkot, akkor sem, ha újrakezdődik a tanítás". "Reméljük, a kormány megtalálja a megoldást az oktatási ágazat egyensúlyának mielőbbi helyreállítására" - fogalmaztak, hangsúlyozva a tanárok megfelelő anyagi ösztönzésének fontosságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában