Pert nyert

2023.04.25. 09:00

Visszatérhet az állásába Cristi Danileţ bíró

Agerpres

Cristi Danileţ hétfőn bejelentette, hogy a bírói karból való kizárásával kapcsolatban a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellen indított harmadik pert is megnyerte, így visszatérhet az állásába a Kolozs megyei törvényszékre. Danileţ egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy fizetéslevonással kellett volna szankcionálni őt, nem a bírói karból való kizárással. E döntés nyomán Danileţnek meg kell kapnia a kizárása óta eltelt időszakra (azaz 2021 decemberétől mostanig) járó fizetést.

"Köszönöm bíró és ügyész társaimnak, akik anyagilag támogattak ebben a számomra kegyetlen időszakban! Köszönöm a barátaimnak és online követőimnek, akik nyilvánosan kiálltak mellettem és erkölcsileg támogattak. Nagyon sokat számított!" - írta Danileţ.

Korábban ugyancsak a bírói karból való kizárása miatt a CSM ellen indított másik két perből is győztesen került ki Cristi Danileţ. Az egyikben idén februárban született jogerős ítélet. Ebben a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a CSM 2022. májusi döntését, amellyel arra hivatkozva zárták ki a bírói karból Danileţet, hogy a kormány tevékenységét bíráló két civil szervezetben tevékenykedett.

A bírót 2021 decemberében is kizárták a bírói karból, akkor a TikTok-ra feltöltött két videó miatt. Danileţ ezt a döntést is megfellebbezte és megnyerte a pert.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács azon tagjainak, akik kizárták Danileţet a bírói karból, időközben lejárt a mandátumuk, a szankcióról szóló jelentést összeállító Igazságügyi Felügyelet (IJ) vezetője pedig szintén nincs már a rendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában