Illegális bevándorlás

2023.04.01. 10:42

FRISSÍTVE| Nyolc ember holttestére bukkantak a kanadai hatóságok a határ közelében

Forrás: CHRISTINNE MUSCHI/REUTERS

MTI/Agerpres

FRISSÍTÉS: A kanadai hatóságok nem erősítették meg, hogy román állampolgárságú az a nyolc személy, aki belefulladt a Szent Lőrinc folyóba az amerikai-kanadai határon, amikor Kanadából megpróbáltak illegálisan átjutni egy csónakon az Egyesült Államokba – tájékoztatott szombaton a külügyminisztérium. A közleményben tárca azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint egy romániai család tagjainak holttestét emelték ki a folyóból az Akwesasne rezervátumhoz tartozó területen.

A külügyminisztérium a montreali román főkonzulátus információira hivatkozva azt írta: nyolc személy, hat felnőtt és két kiskorú vesztette életét a határszakaszon, de a kanadai hatóságok eddig nem erősítették meg, hogy valamennyien román állampolgárságúak, csak annyit közöltek, hogy néhányan romániai származásúak, a két kiskorúnak pedig kanadai állampolgársága volt. A közlemény szerint a montreali román főkonzulátus tájékoztatást kért ebben az ügyben Quebec tartomány külügyminisztériumától. Mivel ezt az esetet a kanadai és az amerikai hatóságok közösen kezelik, a washingtoni román nagykövetség és a New York-i román főkonzulátus az amerikai illetékesektől kért információkat.


Korábban írtuk:

Nyolc ember, köztük két gyermek holttestére bukkantak az amerikai határ közelében, a Szent Lőrinc-folyónál a kanadai hatóságok; közleményük szerint bevándorlók voltak, akik illegálisan akartak átkelni Kanadából az Egyesült Államokba – közölte szombaton a BBC News.

A rendőrségi közlemény szerint feltehetően egy Romániából és egy Indiából származó család tagjai vannak a halottak között. A hatóságok csütörtökön hat holttestre, majd pénteken további két tetemre bukkantak a kanadai-amerikai határ melletti mocsaras régióban, Akwesasne-ban, Montrealtól mintegy 120 kilométerre nyugatra.

A rendőrök a csónakjával eltűnt Casey Oakest keresték a környéken, így akadtak rá a holttestekre. A 30 éves férfit nem találták meg. Az akwesasne-i rendőrség tájékoztatása szerint az egyik elhunyt gyermek, aki még nem volt hároméves, kanadai útlevéllel rendelkezett, és a másik gyermek is kanadai állampolgár volt. A két család feltehetően illegálisan próbált meg átjutni Kanadából az Egyesült Államokba – mondta el egy pénteki sajtótájékoztatón az akwesasne-i rendőrség illetékese. Mint hozzátette, a térségben, ahol a holttesteket találták, szerda éjszaka rosszak voltak az időjárási viszonyok. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleményében "szívszorító helyzetként" írta le a történteket. "Meg kell értenünk, mi történt, hogyan történt, és mindent el kell követnünk azért, hogy minimálisra csökkentsük az esélyét annak, hogy ez még egyszer megtörténjen" – hangsúlyozta.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában