Egészségügy

2023.04.19. 09:43

Románia a beszerzett oltások kevesebb mint felét használta fel

Románia a koronavírus ellen beszerzett oltóanyag felét sem használta fel, így az Európai Bizottság közvetítésével lebonyolított vakcinabeszerzés csaknem háromszáz millió eurónyi kárt okozott a költségvetésnek - állapította meg kedden közzétett zárójelentésében egy másfél éve létrehozott parlamenti különbizottság.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

MTI

A bukaresti képviselőház 2021 novemberében döntött arról, hogy különbizottságot alakít a világjárvány miatt elrendelt rendkívüli állapot, illetve későbbi veszélyhelyzet idején végzett közbeszerzések szabályosságának kivizsgálására. A különbizottság kedden közzétett több mint 300 oldalas zárójelentésében arra panaszkodik, hogy az uniós vakcinabeszerzési szerződések titkosítása miatt nem tudta pontosan megállapítani, mennyi pénzt költött Románia az oltóanyag beszerzésére, de a veszteségek nagyságrendjét több százmillió euróra becsüli.
A számvevőszék által megküldött adatok szerint Románia 2020. december 26. és 2023. március 9. között 80 millió 650 ezer oltást rendelt meg koronavírus ellen, amiből eddig 35 millió 455 ezret vett át. A ténylegesen beadott dózisok száma kevéssel haladja meg a 17 milliót. Készleten van még 3 millió 280 ezer adag, míg csaknem 9,5 millió adagnyi vakcinát meg kellett semmisíteni, mert lejárt a szavatossági ideje. Romániának mintegy 5,6 millió dózis feleslegessé vált vakcinát sikerült értékesíteni mintegy 59 millió euróért.
Bár nem rendelkezett pontos adatokkal, a parlamenti bizottság kiszámította, hogy Románia 11,2 eurót fizetett a Pfizer, és 22,5 dollárt a Moderna által gyártott vakcinák adagjáért. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy az Európai Bizottság (EB) Románia nevében 3,5 eurós, illetve 4,5 dolláros darabáron a teljes megrendelt vakcinamennyiségre kifizette az előleget a gyártóknak, a testület úgy értékeli, hogy csak az oltásokra kifizetett előleg legalább 282 millió euróba került a román költségvetésnek.
A lejárt szavatosságú 9,5 millió vakcina teljes beszerzési ára és a mintegy 45 millió feleslegesen megrendelt oltásra kifizetett előleg együttes értéke a parlamenti bizottság számításainak megfelelően több mint 270 millió euróra tehető. A testület hasonló mértékű veszteségekről számolt be az egészségügyi védőfelszereléseket forgalmazó Unifarm állami vállalat közbeszerzéseinél is, amelyeknek a kivizsgálására több mint száz bűnvádi eljárás indult.
A parlamenti különbizottság jelentését a képviselőház plenáris ülése elé terjesztik megvitatásra és elfogadásra. Románia 19 millió lakosából 8 millió 150 ezer ember, a beoltható - 5 év feletti - lakosság 45 százaléka volt hajlandó beoltatni magát koronavírus ellen, miközben az Európai Unió egészében a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 80 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában