Pontosítás

2023.04.21. 09:02

RMDSZ: a képviselőházban elfogadott törvény nem korlátozza számszerűen a sertéstartást a háztáji gazdaságokban

two young piglet on hay and straw at pig breeding farm

Agerpres

Nem korlátozza számszerűen a sertéstartást a háztáji gazdaságokban az a törvénytervezet, amit szerdán fogadott el döntő házként a képviselőház - pontosított csütörtökön az RMDSZ.

Közleményük szerint a pontosításra azért volt szükség, mert téves és félrevezető információk jelentek meg a sertéstartás támogatásáról és az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozásáról szóló jogszabályról.

'Az RMDSZ célja az, hogy jobb, biztosabb és kiszámíthatóbb körülményeket biztosítson a gazdáknak, és törvény által ezt hosszú távon rögzítse. A törvénykezdeményezés nem lehetetleníti el a sertéstartókat, hanem megoldást nyújt számukra' - szögezte le a közlemény.

Ebben az RMDSZ cáfolta, hogy a szerdán elfogadott törvényjavaslata számszerűen korlátozza a sertéstartást a háztáji gazdaságokban. Téves tovább az az állítás is, miszerint a háztáji gazdaságokból származó sertéseket nem lehet árusítani. A törvény értelmében továbbra is eladhatják (nem kereskedelmi célú gazdaságoknak) sertéseiket azok a gazdák, akik rendelkeznek termelői bizonylattal és árusítási engedélyezéssel (ezeket egyszerűen igényelhetik a városházán, amennyiben van nyilvántartásba vett jószáguk), és akiknek az állatai be vannak jegyezve az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerbe (SNIIA), valamint állatorvosi nyilvántartásba vannak véve - részletezi a közlemény.

Hamis az RMDSZ szerint az az információ is, miszerint a törvény betiltaná a háztáji sertések szaporítását, a szaporítás, ahogyan eddig is történt, kizárólag mesterséges úton valósulhat meg. A jogszabály szerint az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében ezentúl a sertések szállítása csak erre a célra engedélyeztett járművel és szállítási dokumentumokkal történhet. Erre a szabályozásra a közlemény szerint azért volt szükség, mert a járvány terjedése nagyrészt azokon a kereskedőkön múlik, akik ellenőrzés nélkül adtak el és szállították az állatokat.

A tervezet a kihirdetése és a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép hatályba. Ezt követően 45 napon belül az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) kidolgozza a végrehajtásának a szabályait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában