Látogatás

2023.04.19. 10:45

Rio de Janeiro helyi vezetőivel találkozik brazíliai látogatásának második napján Klaus Iohannis

Klaus Iohannis államfő szerdán folytatja kétnapos hivatalos látogatását a Brazil Szövetségi Köztársaságban.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A nap folyamán találkozik Rio de Janeiro kormányzóhelyettesével, Thiago Pampolha Goncalvesszal és a város alpolgármesterével, Nilton Caldeirával. Klaus Iohannis emellett koszorút helyez el a második világháború hőseinek emlékművénél.
Klaus Iohannis államelnök kedden kezdte meg április 26-ig tartó latin-amerikai körútját. A látogatás első napján a brazil államfővel, Luiz Inácio Lula da Silvával találkozott, akivel közös nyilatkozatot fogadtak el, és meglátogatta a Brazíliaváros alapítójának, Juscelino Kubitschek de Oliveira elnöknek szentelt emlékmúzeumot.
A látogatás fő célja a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése, diverzifikálása és fellendítése Brazíliával, Románia legfontosabb latin-amerikai és karibi kereskedelmi partnerével. Tekintettel arra, hogy a két ország közötti kereskedelem szintje nem éri el a két piac által kínált lehetőségeket, a látogatás célja az is, hogy Romániát mint vonzó gazdasági partnert népszerűsítse - mutat rá az elnöki hivatal közleménye. Az államfő látogatása a következő napokban a Chilei Köztársaságban, majd az Argentin Köztársaságban folytatódik.
Brazíliában legutóbb Emil Constantinescu volt államfő tett hivatalos látogatást 2000 júliusában. Chilében Traian Băsescu volt államfő részt vett a 2013-as EU - CELAC (Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége) csúcstalálkozón, amely január 25-28. között zajlott Santiago de Chilében. Argentínában legutóbb Ion Iliescu volt elnök tett hivatalos államfői látogatást 1993. július 27-29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában