Egészségügy

2023.04.06. 15:09

Rafila: Csökkenő tendenciát mutat az új koronavírusos esetek száma

Az új koronavírusos esetek száma csökkenni kezdett, és a pozitivitási arány is hanyatló tendenciát mutat - jelentette ki az egészségügyi miniszter a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőivel tartott csütörtöki távértekezleten.

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Alexandru Rafila elmondta, a múlt héten 6900 új esetet regisztráltak, a koronavírus-fertőzéssel összefüggő elhalálozások száma pedig véleménye szerint elég magas volt, mivel 59 esetet jelentettek. Hozzátette azonban, hogy az utóbbi adat nem meglepetés, mivel az esetszámok csökkenése csak később mutatkozik meg a halálesetek számában is. A miniszter tájékoztatása szerint a koronavírusos megbetegedések mortalitási rátája 1 százalék alatt marad. Miután március 26-áig emelkedett, csökkenni kezdett a pozitivitási ráta is, az utóbbi héten 10 százalékkal kevesebb pozitív tesztet regisztráltak, mint egy héttel korábban - részletezte.
A koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott kórházi ágyaknak a 12,22 százaléka foglalt jelenleg; csütörtökön országszerte 1404 koronavírusos pácienst ápolnak a kórházakban, közöttük 129 kiskorút. Intenzív terápiás ellátásra 146 beteg szorul, ezek között öt gyermek van; a fenntartott ágyak 15,92 százaléka foglalt - számolt be a tárcavezető. Rafila azt is elmondta, hogy a légúti megbetegedések száma lassan csökkenni kezdett, és a következő időszakban ez a tendencia felerősödik. Leszögezte továbbá, hogy elegendő mennyiség van raktáron antivirális szerekből (Molnupiravir, Remdesivir), az intenzív terápiában használt immunmodulátorokból és véralvadásgátló készítményekből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában