Vezetőcsere

2023.04.19. 20:39

George Niculescu az ANRE új elnöke

MTI, Agerpres

Képviselet nélkül hagyták a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) az energetikai szabályozó hatóság (ANRE) vezetőségében bukaresti kormánykoalíciós partnerei: a hatóság elnökévé a Nemzeti Liberális Párt (PNL), alelnökeivé pedig a PNL és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy-egy jelöltjét választotta szerdán a kétkamarás parlament együttes ülése, így az RMDSZ által támogatott eddigi alelnök, Nagy-Bege Zoltán kiszorult a vezetőségből.

Az RMDSZ törvényhozói nem vettek részt az ANRE tisztségviselőinek megválasztásában tiltakozásképpen amiatt, hogy a román kormánypártok nem tartanak igényt az RMDSZ szakemberének munkájára. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint - az ANRE-nél több mint másfél évtizede különböző tisztségeket betöltő, 2017 óta alelnökként tevékenykedő - Nagy-Bege Zoltán személyében egy hozzáértő, és bátor vezetőt állítottak félre, aki a legnehezebb időszakban, az energiaválság közepette a médiaszereplést kerülő ANRE-elnök helyett a hatóság egyedüli kommunikátora maradt. Az RMDSZ politikusa leszögezte, hogy az ANRE-tisztségek körüli vita nem érinti a koalíció működését, a román média viszont úgy értékelte, hogy a mostani nézeteltérés előrevetítheti a koalíciós partnerek viszonyulását az RMDSZ-hez a közelgő kormányfőcsere és kormányátalakítás során, amelyben még 2021 novemberében egyeztek meg a koalíciós pártok. A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes koalíciós megállapodás szerint ugyanis a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget. A 16 hónapja beiktatott Nicolae Ciucă liberális miniszterelnöknek ezért másfél év után - elvileg május végén - át kell adnia a helyét a szociáldemokraták miniszterelnök-jelöltjének, Marcel Ciolacu PSD-elnöknek, aki jelenleg a képviselőház elnöki tisztét tölti be.

A kormányfőváltáson kívül több miniszteri poszton is "politikai vetésforgót" irányoz elő a koalíciós megállapodás, ezért a bukaresti média arra számít, hogy gyakorlatilag minden kormányzati tisztségnél újrakezdődik az osztozkodás. Mivel a két nagy román pártnak az RMDSZ nélkül is kényelmes többsége van a törvényhozásban, egyes elemzők szerint a kormányzati posztokért kiújuló küzdelem miatt csorbulhat a magyar érdekszövetség kormányzati súlya, vagy akár kormányzati részvétele is áldozatul eshet.

A PNL elnöki tisztségét is betöltő Nicolae Ciucă kormányfő szerdán az ANRE-vezetőség körüli koalíciós nézeteltérések kapcsán újságírói kérdésre válaszolva jelezte: a liberálisok meg akarják vizsgálni, "vajon nincs-e a parlamenti súlyához képest túl sok képviselője az RMDSZ-nek a minisztériumok és kormányzati intézmények szintjén". A parlamenti helyek hét százalékával rendelkező RMDSZ-nek három minisztere és egy miniszterelnök-helyettese van a Nicolae Ciuca vezette 21 tagú bukaresti kormányban. A PSD a törvényhozási mandátumok 33 százalékával, míg a PNL a parlamenti helyek 25 százalékával rendelkezik. A parlamenti arányokon kívül Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a miniszteri tárcák elosztásánál 2021-ben azt a politikai elvet is figyelembe vették, hogy az RMDSZ egy nemzeti közösséget képvisel.

A parlament együttes plénuma George Niculescu kinevezését szavazta meg az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöki tisztségébe. Niculescu kinevezése mellett 256, ellene 24 törvényhozó voksolt. Az ANRE alelnöki tisztségébe Gabriel Andronachét választotta meg a parlament 263 igen és 6 nem szavazattal. Az ANRE szabályozó bizottságának tagjává választották ugyanakkor Bumb Sorint 260 igen és 80 nem szavazattal, illetve Cornelia Sulgert, akinek kinevezését 244 támogatták, 96-an ellenezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában