Schengen

2023.04.26. 18:17

Bode: nincsen rendjén, hogy Romániának csak kötelezettségei vannak

Nincsen rendjén, hogy Romániának csak kötelezettségei vannak a Schengen-téma kapcsán - jelentette ki Lucian Bode belügyminiszter szerdán.

Forrás: Lucian Bode/Facebook

Agerpres

Az osztrák hivatali kollégájával, Gerhard Karnerrel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Románia schengeni csatlakozása kapcsán Bode leszögezte, a jogoknak és a kötelezettségeknek egyensúlyban kell állniuk. "Nincsen rendjén, hogy Romániának csak kötelezettségei vannak, és nem élhet az őt megillető jogokkal" – fogalmazott. A tárcavezető hangsúlyozta, Románia folyamatosan és aktívan hozzájárul az Európai Unió biztonságának megerősítésére irányuló erőfeszítésekhez, nagyon komolyan veszi az EU külső határait védő tagállam szerepét, és "az eredmények magukért beszélnek".

Bode ismét nyomatékosította, hogy a schengeni tagság nemcsak egy vágy, hanem jog, amely megilleti Romániát. Beszámolója szerint közölte osztrák hivatali kollégájával, hogy ennek az évnek a végéig le kell zárni a csatlakozási folyamatot. "Románia nem a probléma, hanem a megoldás része. Ezt már bebizonyítottuk, a fejlődés szemmel látható, az osztrák félnek is lehetősége volt ismét meggyőződni erről" – mondta. A miniszter közölte továbbá, hogy a szerdai találkozón megállapodtak egy, az illegális migráció megelőzését célzó cselekvési tervről és aláírtak három együttműködési megállapodást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában