Tiltakozás

2023.04.11. 13:08

Betiltatnák az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját és importját a romániai gazdák

Forrás: cotidianul.ro

Agerpres

A mezőgazdasági termelők felszólították a hatóságokat, tegyenek meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért. Ha kérésük nem teljesül, június 7-től országos tiltakozó akciókat tartanak.
Keddi közleményében a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért Szövetség (AAC) felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai mezőgazdasági piac már most is jelentősen torzult a romániai gazdák kárára. Szerintük idén a legtöbb termelő kénytelen lesz bezárni gazdaságát az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingárai miatt.
A szervezet ezért felszólította Klaus Iohannis államfőt, Nicolae Ciucă kormányfőt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut és Petre Daea mezőgazdasági minisztert, hogy 'Románia érdekeinek megfelelően eljárva' tegyenek meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért.
Az AAC emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a veszteségeikhez képest jelentéktelen összeggel, 10 millió euróval készül kárpótolni a romániai gazdákat. Ez az összeg szerintük legfeljebb az ukrán termékek szállítása közben megrongált hazai közúti infrastruktúra részleges helyreállítására lenne elegendő.
A közleményben emlékeztettek arra is, hogy az AAC-ben tömörült gazdaszervezetek tagjai több mint 3 millió hektár mezőgazdasági területet művelnek meg és 35 százalékos a részesedésük a hazai élelmiszeripari piacon. A mezőgazdasági termelők figyelmeztettek: ha a kéréseiket nem teljesítik a döntéshozók, akkor 2023. június 7-től országos tiltakozó akciókat tartanak, és az 'április 7-einél sokkal nagyobbra tervezett' tüntetéseket az ukrán termékek importjának betiltásáig folytatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában