BNR

2023.04.04. 19:10

A Román Nemzeti Bank hét százalékon tartotta az alapkamatot

Illusztráció

Forrás: profit.ro

Agerpres

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa keddi ülésén úgy döntött, hogy 7 százalékon tartja az alapkamatot. A jegybank közleménye szerint a lombard hitel kamata 8 százalék, a letéti ráta 6 százalék marad. A kereskedelmi bankok kötelező lej és valuta tartalékrátáját sem módosították.
A keddi döntés indoklásában a BNR megállapította, hogy az éves infláció 2023 februárig - a várakozásnak megfelelően - 15,52 százalékra csökkent a decemberi 16,37 százalékról. A jegybank arra számít, hogy a következő hónapokban gyorsabb ütemben mérséklődik a fogyasztóiár-index, az energiaár-korlátozó és árkompenzációs intézkedések hatására. Bizonytalansági tényezőként a BNR az európai zöldséghiányt és az OPEC-tagállamoknak a kőolaj kitermelés csökkentéséről hozott döntésének hatásait említette.
Februári előrejelzése értelmében a BNR 7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, miután novemberben még 11,2 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában