Csődeljárás

2023.03.17. 11:34

Visszavonta az ASF az Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét

Forrás: ziaruldeiasi.ro

Fotó: Motea

Agerpres, MTI

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) úgy döntött, hogy visszavonja az Euroins Románia biztosítótársaság működési engedélyét a cég fizetésképtelenségére utaló jelek miatt.
Az intézmény pénteki közleménye szerint az Euroins ellen csődeljárás indul, és a mintegy 2,5 millió ügyfelének kötvényeit és a kárrendezési feladatokat a biztosítási garanciaalap (FGA) veszi át, amíg a bíróság vagyonfelügyelő ellenőrt rendel ki az Euroins mellé. A FGA feladata irányítani a cég üzleti tevékenységét és meghozni a vagyona megőrzéséhez szükséges intézkedéseket. A biztosítótársaság jelenlegi vezetőségét felfüggesztik, az FGA mandátuma pedig a felszámolóbiztos kinevezéséig tart.
Az ASF szerint az Euroins szavatalótőke-szükségletének (SCR) fedezéséhez 2,19 milliárd lejre, a minimális tőkeszükségletének (MCR) fedezésére pedig 1,75 milliárd lejre van szükség. Az engedély visszavonásáról azért döntöttek, mert az biztosítótársaság helyzete nem teszi lehetővé a szanálását - olvasható a közleményben.
A hatóság emlékeztetett arra, hogy a 2020 februárja és 2023 januárja között tartott összesen 17 ellenőrzés során 26 szankciót szabtak ki 16 millió lej értékben az Euroins biztosítótársaságra.
Az Astra (2015), Carpatica (2016), és City Insurance (2021) után az Euroins nyolc év alatt már a negyedik nagy biztosító, amely tönkrement Romániában, valamennyiük portfóliójának jelentős részét a gépjármű-felelősségbiztosítások tették ki. Minden esetben az a biztosító vált fizetséképtelenné, amelynek - a legolcsóbb kgfb-t kínálva - sikerült rövid idő alatt növelni piaci részesedését.
A román gazdasági sajtó szerint az Astra csődje 550 millió lejbe, a Carpaticáé 500 millióba, a City Insurance-é pedig (eddig) 750 millió lejbe került a román államnak, a most fizetésképtelenné nyilvánított Euroinsnél pedig 160 ezer 1,6 milliárd lejnyi tavaly bejelentett kárigény vár még rendezére.
Romániában már az Euroins bukása előtt is közfelháborodást keltett a járművezetők körében, hogy - egyebek mellett a City csődje miatt - jelentősen megdrágult a kgfb, miután az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) a fél évvel korábbi szinthez viszonyítva 9 és 20 százalék közötti mértékben emelte a referenciaárakat.
Dan Carbunaru kormányszóvivő az ASF pénteki bejelentése után közölte: a bukaresti kormány minden szükséges intézkedést meghoz a kgfb-piacot megrázó események által érintett biztosítottak érdekeinek védelmében. A helyzet rendezésére a pénzügyminisztérium javaslatokat vár a pénzügyi felügyelettől. Korábban Nicolae Ciuca miniszterelnök jelezte, hogy a kormány fontolóra veszi a kgfb-kötvények árának ideiglenes korlátozását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában