Közlemény

2023.03.24. 14:03

Románia részt vesz a PISA 2025-ben; a tanulók angol nyelvtudását is felmérik

Illusztráció

Agerpres

A kormány pénteki ülésén jóváhagyta Románia részvételét a tanulók képességeit felmérő nemzetközi 2025-ös programban, a PISA 2025-ben, beleértve a nemzetközi opciókat is, mint a diákok angol nyelvtudásának tesztelése, illetve a szülőknek és a tanároknak szóló kérdőívek.
A kormány közleménye szerint az elfogadott határozat előírja Románia részvételét a tanulók nemzetközi felmérési programjában (PISA), annak nemzetközi méréseivel együtt, amelyekhez hozzátartozik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott információ- és kommunikációtechnológiai (IKT) kérdőív a diákok számára, illetve a szülők és a természettudományok tanárai számára kidolgozott kérdőív, valamint az angol nyelvi felmérés a diákok és a tanárok számára.
A PISA 2025-ben való részvétel díja 171.000 euró, ezt három egyenlő, 57.000 eurós részletben kell átutalni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) 2025-ig. A nemzetközi mérésekben való részvételi díj 40.608,80 euró 2023-ra és 2024-re. A részvételi díjat az államkasszából fedezik a tanügyminisztériumon keresztül.
A kormány tájékoztatása szerint Románia PISA 2025-ben való részvételének célja, hogy a romániai oktatást összehasonlíthatóvá tegye a nemzetközi szinten jól teljesítő oktatási rendszerekkel, és felülvizsgálja saját teljesítményét a többi résztvevő ország viszonylatában.
Ugyanakkor a felmérésben való részvétel kiindulópontot szolgáltat az ország számára a szükséges változtatásokhoz és egy megbízható adatokon alapuló oktatáspolitika kidolgozásához, figyelembe véve, hogy a kapott adatokból nemcsak a tanulók teljesítményére, hanem a tanulási környezetre is lehet következtetni - érvel a kormány.

A közlemény hozzáteszi, a PISA közismert felmérési eszköz az Európai Unió országaiban, és a román oktatási rendszer számára a módszertani szakértelem fontos forrása, ami tükröződik a tantervekre és az értékelésre vonatkozó román oktatáspolitikai döntésekben. A vizsgálatban való részvétel eredményeiből és következtetéseiből az iskolai oktatási rendszer egésze profitál. A PISA 2025 központi területe a 'tudományok', az innovatív terület pedig a "tanulás a digitális világban" (Learning in the Digital World, LDW)",

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában