Gyógyszerkrízis

2023.03.30. 17:47

Rafila: A gyógyszerkrízis nem kifejezetten romániai probléma, az egész Európai Unióban jelentkezik

A gyógyszerkrízis nem kifejezetten romániai probléma, hanem az egész Európai Unióban jelentkezik, és Romániában konkrét intézkedéseket hoztak e válság megoldására, valamint a gyógyszergyártás és -forgalmazás ösztönzésére a román piacon - jelentette ki csütörtöki temesvári sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila.

Agerpres
Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy szerinte Románia az európai országok többségénél sikeresebben vészelte át az influenzaszezont, alig volt hiány a lázcsillapítókból és a vírusellenes orvosságokból. Kifejtette, hogy a minisztérium nagyon jól együttműködik a gyógyszergyártókkal és a Gyógyszerészi Kamarával. 'Remélem, hogy elfogadják a clawback-adó szabályozására és a generikus gyógyszerek árainak összehangolására javasolt intézkedéseinket' - jelentette ki.
Rafila beszélt arról is, hogy a tuberkulózisos esetek számának emelkedése valójában azt jelenti, hogy több megbetegedést diagnosztizáltak, a tbc-s fertőzések száma szerinte nem növekedett robbanásszerűen. Kifejtette, hogy a tuberkulózis előfordulása Romániában az elmúlt 20 évben az egyharmadára csökkent, a fő probléma a multidrog-rezisztens baktériumok térhódítása.
A miniszter elmondta azt is, hogy nem tiltja meg az antibiotikumokhoz való hozzáférést, de azt szeretné, ha a betegeket csak szükség esetén, a szükséges ideig és a szükséges gyógyszerrel kezelnék.
'Ennek az elvnek az alapján kordában tartható a különösen a kórházakban súlyos fertőzéseket és életeket veszélyeztető multidrog-rezisztens baktériumok megjelenése, ha következetes az antibiotikumok használatára vonatkozó politikánk (...) A receptet az orvosnak kell kiállítania, saját kezdeményezésre, nem pedig a beteg kérésére, és a gyógyszertáraknak meg kell érteniük, hogy nem adhatják ki ezeket az orvosságokat recept nélkül' - szögezte le Rafila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában