Tüntetés

2023.03.23. 17:15

Novák Eduárd miniszter leváltását követelte egy tüntetésen az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet

Képernyőfotó

Forrás: Facebook/SNST

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Az Országos Sport és Ifjúsági Szakszervezet (SNST) mintegy 200 tagja tüntetett csütörtökön Bukarestben Novák Eduárd sportminiszter ellen, akinek lemondását követelték. A tiltakozók egyikét a csendőrök őrizetbe vették.
Az incidens miatt a tüntetők rövid időre elzárták a forgalmat a sportminisztérium előtt, követelve a letartóztatott szakszervezeti tag szabadon bocsátását. Néhány perc múlva azonban a forgalom helyreállt, a tiltakozót pedig a legközelebbi rendőrőrsre szállították.
A szakszervezeti tagok egy daru segítségével a minisztérium épületének negyedik emeletéig emeltek fel egy hatalmas transzparenst a következő felirattal: 'Novák mondjon le'. Kisebb plakátokat is tartottak a magasba olyan üzenetekkel, mint 'Elveszett egy miniszter, semmissé nyilvánítjuk', 'Elkötelezett minisztert akarunk, Novák mindig távol van', 'Le a tolvajok diktatúrájával az ifjúság és a sport területén'.
A szakszervezeti tagok fő sérelmei a következők: a szociális párbeszéd és a konzultációk felfüggesztése, a decentralizáció és átszervezés átláthatóságának hiánya, egyes tevékenységek és programok befagyasztása, a munkahelyek bizonytalansága, a minisztériumnak alárendelt intézmények finanszírozási kritériumainak hiánya, az országos sportszövetségek finanszírozásának 'visszaélésszerű' csökkentése és felfüggesztése, az országos sportstratégia projekt blokkolása, a kiemelkedő sporteredményekért járó jutalmakkal kapcsolatos egyenlőtlenségek, valamint a minisztériumi költségvetés kezelése során elkövetett állítólagos törvénytelenségek.
A tüntetésen tartott beszédében Andy Nagy szakszervezeti elnök kijelentette, hogy Novák Eduárd menesztése az egyetlen megoldás a román sport helyzetének megváltoztatására. Ezt azzal indokolta, hogy ellehetetlenült a kommunikáció a miniszterrel. „Nem akar kommunikálni, és ez nem is érdekli, csak árt a sportnak és a sportból élőknek. A tüntetés elején kirohant az intézményből. Nem akar párbeszédet, mert nem hallgatja meg a tanácsosait. Inkább felfüggesztette a párbeszédet és leállította a kommunikációt” - jelentette ki Novák Eduárdról.
Andy Nagy fenntartotta a szakszervezetnek azt a korábbi vádját is, miszerint a miniszter a vezetőedzőknek kijáró 112 ezer euróval jutalmazta az apját, holott Novák Károly csak másodedző volt a 2021-es tokiói olimpia idején. Emlékeztetett arra, hogy a szakszervezet feljelentést tett emiatt az ügyészségen, és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget (ANI) is tájékoztatták az esetről.
Novák Eduárd az AGERPRES-nek elmondta, hogy a szakszervezet tiltakozása szerinte alaptalan, és a tüntetésen olyan jelszavak hangzottak el, amelyeknek semmi közük nincs a sporthoz. Kifejtette, hogy a minisztérium mindig nyitott volt az együttműködésre a romániai sport problémáinak a megoldásában, és a szakszervezet követeléseit is minden esetben meghallgatták. Ugyanakkor cáfolta, hogy a minisztérium akadályozta a tüntetés megszervezését. „A szakszervezet feladatának a munkavállalók és a tagok érdekeinek képviselete kellene lennie. Ha a szakszervezet az ilyen támadásokra fordított erőfeszítéseinek legalább 10 százalékát a sport javára fordítaná, akkor jelentős eredményeket érhetnénk el. Továbbra is támogatni fogjuk a párbeszédet, és támogatást fogunk keresni a romániai sportot támogató projektekhez” - nyilatkozta Novák Eduárd.
A tüntetőknek Flavius Sirop szakszervezetekért felelős államtitkár elmondta, hogy a tiltakozó akció után a minisztérium vezetősége kész tárgyalni a képviselőikkel a követeléseikről. „Nem tudom megerősíteni, hogy a miniszter is jelen lesz a tanácskozáson, (...) de mi eddig párbeszédet folytattunk a szakszervezettel. Bizonyos problémák megoldhatók, mások nem a jelenlegi lehetőségekkel, de nagyon fontos, hogy nyitottságot és átláthatóságot mutattunk” - jelentette ki az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában