Egészségügy

2023.03.22. 10:26

Néhány megyében dolgozik a romániai orvosok fele

Néhány megyében, az ottani egyetemi központokban dolgozik a romániai orvosok fele, az ország többi részében pedig akut orvoshiány van - közölte kedden Daniel Coriu, a Romániai Orvosi Kamara elnöke.

Forrás: Pixabay

MTI

A szakmai szervezet elnöke a News.ro hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Romániában mintegy 55 ezer orvos van, és felük a nagy egyetemi központok, Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Marosvásárhely, Jászvásár vonzáskörzetében dolgozik. Ezekben a megyékben az európai átlag fölött van az egy főre jutó orvosok száma, míg más megyékben akut szakemberhiány van, három megyében 300-nál, tízben 500-nál is kevesebb az orvos – állította. Daniel Coriu arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a romániai orvosi egyetemeken évente 4000 orvos végez, csak ezer marad az országban, a többi Nyugat-Európában vállal munkát.

A "súlyos helyzethez" hozzájárul, hogy az egészségügyi stratégiák nem a valós problémákra összpontosítanak – mondta a szakember. Szerinte míg az orvosi kamara szakemberek segítségével felmérte a romániai egészségügy helyzetét, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) nem nyitott a párbeszédre. "Az egészségbiztosítási pénztár irodáiban a helyzet másként néz ki, mint a valóságban" – idézte a News.ro a kamara elnökét. Daniel Coriu rámutatott, hogy főleg az alapellátásban vannak gondok, a háziorvosi praxis a legkevésbé vonzó a fiatalok számára. Ennek legfőbb oka, hogy ott a legnagyobb a bürokrácia, "a háziorvos közhivatalnokká válik", és a finanszírozás is hiányos – mondta.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban azt közölte, hogy a romániai háziorvosok átlagéletkora 55 év fölött van, és a tömeges nyugdíjazásuk pár év múlva hatalmas gondot okozhat a rendszerben. Tavaly év végén több mint 700 romániai településen nem volt háziorvos –mondta a miniszter –, előrevetítve, hogy el kell majd gondolkodni azon, hogy nem európai uniós országokból származó szakemberek vegyét át az üres rendelőket. Erdélyben főleg a székelyföldi megyékben jelent gondot az orvoshiány, Hargita és Kovászna megyében a helyi hatóságok számos kedvezménnyel próbálják vonzóbbá tenni a háziorvosi praxist.

A háromszéki Nagybacon polgármesteri hivatala a napokban a sajtóban hirdette meg, hogy a községközpontban és a hozzá tartozó Magyarhermány településen két felújított, korszerűen felszerelt rendelőbe keres háziorvost. A hirdetés szerint a jelentkező ingyen átveheti a 2500 pácienssel járó praxist, mely mellé szolgálati lakást is biztosít a községvezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában