Kitüntetés

2023.03.01. 09:51

Kitüntették a törökországi mentőakciókban részt vevő katonákat, tűzoltókat, orvosokat, ápolókat és önkénteseket

Klaus Iohannis kedden, a polgári védelem napja alkalmából kitüntette a törökországi nemzetközi humanitárius segítségnyújtásban részt vevő katonákat, tűzoltókat, orvosokat, ápolókat és önkénteseket.

Forrás: Facebook/Klaus Iohannis

Agerpres

A Cotroceni-palotában tartott eseményen az államfő elmondta: a kitüntetettek habozás nélkül a török nép segítségére siettek, és emberi életeket mentettek meg. „Önöknek nem volt könnyű feladatuk. Saját életüket tettétek kockára, fáradhatatlanul és az idővel versengve dolgoztak, remélve, hogy a romok alatt túlélőket, egy még dobogó szívet találnak. (...) A küldetésük eredményei felbecsülhetetlenek, és ezért a legnagyobb elismerésünk az önöké” - jelentette ki az elismerések átadásakor Iohannis.
Beszédében az államfő a kitüntetetteket szolidaritás, az önzetlenség és az empátia igazi példaképeinek nevezte. „Valamennyi román állampolgár nevében kifejezem elismerésünket és tiszteletünket a bátorságukért (...), valamint azért a segítségért, amelyet a legnehezebb pillanatokban nyújtanak a polgároknak” - fogalmazott az államfő.
Kifejtette azt is, hogy a polgári védelem a nemzetbiztonság fontos eleme, és az elmúlt évtizedben a román állam jelentős erőfeszítéseket tett a modern felszerelések beszerzésére és az ezen a területen dolgozók legmagasabb szintű képzésének biztosítására. „Az eredmények önmagukért beszélnek, a romániai mentők szakértelmét nemzetközileg is elismerték és nagyra értékelték, amikor más országokban teljesítettek küldetéseket” - mondta Iohannis. Az eseményen részt vett Nicolae Ciucă kormányfő, Lucian Bode belügyminiszter és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában