Európai Tanács

2023.03.24. 17:50

Iohannis: Az EU fokozott támogatása szükséges a Moldovai Köztársaság ellenálló képességének megerősítéséhez

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis államfő csütörtökön és pénteken részt vett az Európai Tanács ülésén, valamint az euróövezeti csúcstalálkozón, annak nem euróövezeti tagállamokat is magában foglaló formációjában.
Az Európai Tanács ülésén Klaus Iohannis arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a romániai mezőgazdasági termelőknek nyújtandó pénzügyi támogatás mértékét, és üdvözölte az Európai Unió Moldovai Köztársaságnak szóló határozott üzenetét.
Az uniós vezetők megvitatták az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos legújabb fejleményeket, valamint az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatás kérdését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokonferencia keretében csatlakozott az uniós vezetőkhöz.
Ezenkívül napirenden volt a versenyképesség, az egységes piac és a gazdaság, az energiaügy, a külkapcsolatok, az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés, a migráció kérdése.
Az ENSZ főtitkára és az európai vezetők utaltak arra, hogy az egész nemzetközi közösségnek egységesen kell fellépnie az Oroszország Ukrajna elleni háborúja által jelentett jelenlegi kihívásokkal szemben, és ennek érdekében a Globális Dél államait is érzékenyíteni kell.
Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Iohannis hangsúlyozta a nemzetközi közösség Ukrajnával szemben tanúsított egységének és szolidaritásának fontosságát, és rámutatott, hogy Oroszország destabilizáló tevékenységét a Moldovai Köztársaság és Grúzia is érzi. Az államfő párbeszédet és konzultációt sürgetett a Globális Dél államaival is a különböző intézkedések és döntések előkészítése során, hogy így növeljék ezen országok elkötelezettségét.
Az uniós vezetők nyugtázták a Nemzetközi Büntetőbíróság által Oroszország elnöke és annak gyermekjogokért felelős biztosa ellen háborús bűntettek miatt kiadott elfogatóparancsokat. Üdvözölték továbbá azt a megállapodást, amely az Ukrajna elleni agresszió bűntettével kapcsolatos büntetőeljárás lefolytatásával foglalkozó új nemzetközi központ Hágában történő létrehozására irányul.
Az Európai Tanács nyugtázta az ENSZ fekete-tengeri gabonakezdeményezésének közelmúltbeli meghosszabbítását, hangsúlyozva, hogy az EU a szolidaritási folyosói révén jelentősen hozzájárult az ukrán élelmiszerexport támogatását célzó erőfeszítésekhez.
Az elnöki hivatal közleménye arra is kitér, hogy Románia erőfeszítései nyomán az európai vezetők megállapodtak abban, hogy az EU továbbra is minden releváns támogatást megad a Moldovai Köztársaságnak, többek között az ország ellenálló képességének, biztonságának, stabilitásának, gazdaságának és energiaellátásának megerősítéséhez, illetve az uniós csatlakozási folyamathoz, és felkérték az Európai Bizottságot, hogy a következő ülésig készítsen elő egy támogatási csomagot.
Iohannis elismételte, hogy Románia egyetért Ukrajna támogatásával, ameddig csak szükséges, és üdvözölte a megállapodást az Ukrajnának szállítandó lőszerekről. Említést tett ugyanakkor a Románia által Ukrajnának felajánlott támogatásra, beleértve a több mint 14 millió tonna gabona és olajos termények Ukrajnából a világpiacra történő exportjának megkönnyítésére tett hatalmas erőfeszítéseket.
Ezzel kapcsolatban arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a romániai mezőgazdasági termelőknek nyújtandó pénzügyi támogatás mértékét. Ursula von der Leyen, az EB elnöke pedig bejelentette, hogy felülvizsgálják a Romániára vonatkozó számadatokat.
Az Európai Bizottság tájékoztatta a vezetőket a migrációról szóló februári következtetések végrehajtása terén elért előrehaladásról. Románia hozzájárulását is megemlítették az EU külső határai biztonságának megerősítésére irányuló közös erőfeszítésekhez, tekintve hogy a román-szerb határon kísérleti projekt indul, amely lehetővé teszi, hogy az ország megossza a menekültügy, a határigazgatás és a nemzetközi együttműködés terén bevált gyakorlatait. A vezetők felszólítottak a szóban forgó következtetések gyors végrehajtására, és kijelentették, hogy júniusban ismét át fogják tekinteni azokat.
Az euróövezeti csúcstalálkozón az európai vezetők megvitatták a gazdasági és pénzügyi helyzetet, és elkötelezettségüket fejezték ki a gazdaságpolitikák szoros összehangolása mellett a rugalmasság növelése érdekében. Felszólítottak ugyanakkor a tőkepiaci unió elmélyítésére és a bankunió kiteljesítésére irányuló közös erőfeszítések fokozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában