Beadványok

2023.03.18. 15:22

Háromszázezer petíció érkezett tavaly a belügyminisztériumhoz

Mintegy 300 ezer petíció érkezett tavaly a belügyminisztériumhoz és az alárendeltségében működő szervekhez; egy állampolgár egy év alatt 17 ezer beadványt küldött ugyanabban a témában.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A belügyminisztérium szombati tájékoztatásában emlékeztetett, hogy a szaktárca weboldalán levő Kapcsolat (Contact) menüpont alatt a hasznos információk mellett az érdeklődők megtalálják a gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokat, és lehetőségük van javaslatokat vagy petíciókat, kérelmeket küldeni a belügyi szerveknek.
2022-ben a belügyminisztérium központi apparátusának főtitkársága 13.529 petíciót kezelt. Ezek nagy részét elektronikus formában vagy a intézmény honlapján található formanyomtatvány kitöltésével nyújtották be. A petíciók 91,5 százalékát a belügyi struktúrák vették át, a többit más intézményeknek továbbították.
Ugyanakkor a szaktárca működtet egy munkanapokon 8 és 20 óra között hívható telefonszámot (0800 800 624), amelyen információk, tanácsadás kérhető a hatáskörébe tartozó témákkal kapcsolatban. A zöldszámra 1769 hívás érkezett 2022-ben.
Az állampolgároktól vagy különféle szervezetektől érkezett kérelmek a legtöbb esetben személy vagy vagyon elleni bűncselekményekre, garázdaságra és rendbontásra, a tulajdonjogot igazoló iratok kiadására, minősítésre és átminősítésre stb. irányuló kérelmekre vonatkoztak. Arra is volt példa, hogy több száz petíció érkezett olyan ügyben, amelyet korábban már megvizsgáltak és meg is válaszoltak, és gyakoriak voltak a bizarr vagy logikátlan igénylések is.
Egy polgár például egy év leforgása alatt 16.900 petíciót küldött ugyanabban a témában a belügyminisztériumnak és az Argeş megyei prefektusi hivatalnak.
A 9590-es telefonszámra több mint 64.700 hívás érkezett olyan személyek részéről, akik a határátlépés vagy a külföldiek romániai tartózkodásának feltételeiről és egyéb ehhez kapcsolódó témáról kértek tájékoztatást. A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőséghez (IGSU) 7403, a csendőrséghez 4692 petíció érkezett 2022-ben. A belügyminisztérium korrupcióellenes főosztálya 3076, a bevándorlási főfelügyelőség több mint 2620 kérelmet kezelt tavaly.
A szaktárca azt tanácsolja a polgároknak, hogy a petíciójuk iktatásától számított 30 napig várjanak a válaszra, mielőtt újabb kérelmet küldenek ugyanabban az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában