Feketén

2023.03.05. 15:19

Felmérés: 8,1 százalékos a feketepiac aránya a teljes romániai dohányfogyasztásban

A tavaly novemberi 6,8 százalékról 8,1 százalékra nőtt idén januárban a feketepiac aránya a teljes romániai dohányfogyasztásban, az 1,3 százalékpontos növekedés a legnagyobb volt az elmúlt két évben – derül ki a Novel Research vasárnap közzétett adataiból.

Agerpres

A piackutató cég vezérigazgatója, Marian Marcu egy bukaresti rendezvényen elmondta, hogy az ország északkeleti térségeiben nőtt a legnagyobb mértékben a cigarettacsempészet. A feketepiacon értékesített dohányáru 40 százaléka duty free termék volt januárban, 13,1 százaléka a Moldovai Köztársaságból származó zárjegy nélküli cigaretta volt.

A Romániában jelenlévő dohányvállalatok képviselői a rendezvényen arra hívták fel a figyelmet, hogy a feketekereskedelem károsítja a gazdaságot és a közösségek fejlődését. A British American Tobacco (BAT) PR-felelőse, Ileana Dumitru elmondta, hogy a jelenség leküzdéséhez az illetékes hatóságok és az állami költségvetéshez jelentősen hozzájáruló dohányipari szereplők együttműködésére van szükség.

A JTI Románia kommunikációs igazgatója, Gilda Lazăr kifogásolta azt a parlamentbe nemrégiben beterjesztett törvénytervezetet, amelyik megtiltja az üzleteknek a dohánytermékek közszemlére tételét. Ez az intézkedés szerinte a kiskereskedelmet is sújtaná, mert jelentősen csökkentené a boltok árbevételét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában