Letartóztatás

2023.03.14. 19:14

Droggyártással és -kereskedelemmel kapcsolatos ügyben tartóztatták le a a Romániai Gyógyszergyártók Egyesületének volt alelnökét

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti törvényszék a Romániai Gyógyszergyártók Egyesületének volt alelnökét, Laurenţiu Huicát egy metamfetamint nagy mennyiségben előállító és forgalmazó bűnszervezet ügyében - közölték kedden ügyészi források az AGERPRES hírügynökséggel. Laurenţiu Huică mellett egy másik román állampolgárt is letartóztattak. Mindkettejüket szervezett bűnözői csoport létrehozásával, tiltott anyagok folytatólagosan elkövetett forgalmazásával és nagy kockázatú kábítószerek belföldi kereskedelmében való bűnrészességgel gyanúsítják.
A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint 2021 januárja és 2023 februárja között a két letartóztatott személy cseh, szlovák, lengyel és litván állampolgárokkal együtt létrehozott egy határokon átnyúló bűnszervezetet, amely Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Litvániában és Romániában folytatott kábítószer-kereskedelmet.
A bűnszervezet a metamfetamin két előanyagát, efedrint és pszeudoefedrint gyártott, majd pasztillák formájában továbbította különböző, gyógyszerforgalmazási engedéllyel nem rendlkező vállalatoknak. A törvénytelen tevékenységet legálisnak tűnő üzleti tranzakciókkal álcázták.
A DIICOT szerint a bűnszervezet által szállított előanyagok (prekurzorok) jelentős részben hozzájárultak a csehországi és lengyelországi illegális metamfetamin-laboratóriumok működtetéséhez.
Az ügyészek szerint a pasztillákat Lengyelországban vette át egy helyi férfi, aki a szállítmányt kisebb mennyiségekre osztotta, és továbbította Csehországba és Szlovákiába olyan személyekhez, akik aztán felhasználták metamfetamin előállításához.
A bűnszervezet összesen 168.788.870 darab, efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó pasztillát juttatott így el a felvásárló cégekhez, ez a mennyiség 4,7 tonna metamfetamin előállítására volt elegendő.
A DIICOT azt is közölte, hogy egy kilogramm metamfetamin nagykereskedelmi ára körülbelül 40.000 euró, és a dílerek 70 és 100 euró közötti összeget kérnek a grammjáért. A romániai gyártó 97 alkalommal szállított pasztillákat Csehországba, Bulgáriába, Litvániába és Spanyolországba - állítják a nyomozók.
Romániában március elsején tartottak házkutatásokat az üggyel kapcsolatban. Ekkor három tonna 1-es kategóriájú előanyagot, 4.944.000 darab efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó pasztillát, 200 kilogramm, a tabletták előállításához előkészített prekurzor nyersanyagot, mintegy 600.000 eurót és számos, a nyomozás szempontjából fontos dokumentumot foglaltak le.
A bűnszervezet tagjait, többek közt a banda vezetőjét is, február 26-án érték tetten Lengyelországban, amikor éppen egy olyan helyen pakolták le a romániai Voluntari-ban felpakolt árut, ami nem felelt meg a fuvarlevélben feltüntetett célállomásnak.
A nyomozók egy raktárat is felfedeztek, amelyben a romániai gyárból származó pasztillákat és körülbelül száz palack efedrint találtak. Ugyanazon akció keretében február 26-án Szlovákiában négy személy ellen hoztak kényszerintézkedést és lefoglaltak egymillió eurót; február 27-én Csehországban két személy ellen hoztak kényszerintézkedést és dokumentumokat foglaltak le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában