Március 8.

2023.03.07. 15:52

Ciucă: Nehéz elképzelni egy demokratikus, működőképes társadalmat a nők teljes körű részvétele nélkül

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden arról biztosította a közvéleményt: kormánya folyamatosan ügyel arra, hogy a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos intézkedések inkluzívak, igazságosak és diszkriminációmentesek legyenek, és biztosítsanak lehetőséget a nőknek a társadalmi, politikai és gazdasági szerepvállalásra.
A kormányfő a március 8-i nemzetközi nőnap alkalmából megszervezett, az 'Erősebb nőket Romániában' című bukaresti konferencia részvevőinek üzent, gondolatait a miniszterelnöki kancellária vezetője, Mircea Abrudean tolmácsolta.
Nicolae Ciucă szerint a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a bérszakadék, illetve a vertikális és horizontális szegregáció csökkentése, a megkülönböztetés, a sztereotípiák és az előítéletek elleni küzdelem, a személyes, a családi és a szakmai élet közötti egyensúly megteremtése, az erőszak, a visszaélés és a zaklatás felszámolása továbbra is fontos célkitűzései a kormánynak. „Nehéz elképzelni egy demokratikus, működőképes és nyitott társadalmat a nők teljes körű és hatékony részvétele nélkül az élet minden területén” - fogalmazott üzentében a miniszterelnök.
Ciucă hangsúlyozta, hogy Romániában már most is jól strukturált törvénykezés biztosítja az esélyegyenlőséget és a diszkriminációmentességet, amelyek érvényesülését működőképes mechanizmusok szolgálják. Ugyanakkor a kormányprogram prioritásnak tekinti az esélyegyenlőség előmozdítását, valamint a családon belüli erőszak megelőzését és leküzdését. Erre vonatkozóan egy országos stratégiát is kidolgozott a férfi-női esélyegyenlőség megvalósításáért felelős ügynökség - tette hozzá.
Emlékeztett arra is, hogy Románia teljes mértékben átültette a jogrendjébe az uniós közösségi vívmányokat a nemi alapú diszkriminációmentesség területén.
A miniszterelnök üzenete szerint a kormány továbbra is kész teljesíteni az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával vállalt kötelezettségeit. Beismerte ugyanakkor, hogy van még tennivaló ezen a téren. Úgy vélekedett, hogy a társadalmi mentalitás megváltoztatása a nemek közötti egyenlőség szellemében még mindig nagy mértékben függ az oktatástól.
Ciucă a hiányosságok között említette, hogy a nemek közötti egyenlőségi index szerint az EU tagállamai közül Romániában vesznek részt a legkisebb arányban nők a politikai döntéshozatalban. „Ebben az összefüggésben szeretném hangsúlyozni, hogy támogatom a női politikai képviseleti kvóta törvénybe iktatását” - üzente a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában