PNRR

2023.03.23. 08:37

Ciolacu: Ha Románia betű szerint követi a helyreállítási terv vállalásait, több rendszer elnéptelenedik

Ha Románia "betű szerint" követi a helyreállítási terv különnyugdíjakkal kapcsolatos vállalásait, a védelmi, a belügyminisztérium és az igazságszolgáltatási rendszer is "elnéptelenedik" - vélekedett szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Agerpres

Marcel Ciolacu az Europa FM rádiónak nyilatkozva elmondta, szerdán is egyeztetett a miniszterelnökkel és az illetékes tárcavezetőkkel a nem járulékalapú, úgynevezett különnyugdíjak rendszerét szabályozó törvénytervezetről. Nagyon nagy az eltérés az európai gyakorlat és a különnyugdíjak kapcsán Románia által a helyreállítási tervbe foglalt vállalások között, ezért kiegyensúlyozott tárgyalásokra van szükség az Európai Bizottsággal - magyarázta. "Ha mi most elkezdjük betű szerint követni mindazt, ami a helyreállítási tervben szerepel, teljesen elnéptelenedik a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, az igazságszolgáltatás és a hírszerző szolgálatok is. Ha ezt akarjuk - én nem ezt szeretném -, akkor kövessünk mindent betű szerint" - fogalmazott. A pártelnök ugyanakkor ismét nyomatékosította, hogy a katonai nyugdíjak nem minősülnek különnyugdíjnak, ezeket szinte valamennyi uniós tagállamban külön törvény szabályozza.
Ciolacu felrótta a helyreállítási terv kidolgozásakor tisztségben volt kormánynak, hogy nem bocsátotta közvitára a dokumentumot. A PNRR jelenlegi formájában történő alkalmazása káoszt okozna Romániában - szögezte le.
Beszélt arról is, hogy a közvélemény "nagy gyűlölettel viseltetik a különnyugdíjakkal szemben", és ez az ellenérzés nagyrészt indokolt is, mert bizonyos kategóriájú kedvezményezettek kapcsán "túlzások" történtek. Ezek közé sorolta azt, hogy esetenként a különnyugdíj összege nagyobb a nyugdíjas személy korábbi fizetésénél, hogy a nyugdíjat az utolsó ledolgozott hónap jövedelme alapján számolják ki, vagy hogy egyeseknek lehetőségük van 45 évesen nyugdíjba vonulni. "Mindezeken módosítani fogunk" - szögezte le a PSD elnöke.
Hozzátette, a koalíciós pártok képviselőinek jövő héten kötelezően be kell nyújtaniuk a szenátushoz a különnyugdíjakról szóló tervezetet módosító javaslataikat, hogy a felsőház vitassa meg a jogszabályt, ellenkező esetben az hallgatólagosan elfogadottnak minősül. Márpedig jelenlegi formájában nem fogadja el az EB, nem fogják teljesítettnek tekinteni az ezzel kapcsolatos PNRR-célkitűzést - magyarázta.
A pártelnök ugyanakkor hangsúlyozta, valamennyi kategóriájú nyugdíj kapcsán külön kell tárgyalni az EB-vel, "kizárt", hogy Románia pénzt veszítsen a helyreállítási alapból emiatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában