Jelentés

2023.03.01. 12:39

Az Európai Ügyészség tavaly 121 nyomozást indított Romániát érintő ügyekben

Illusztráció

Agerpres

Tavaly 121 nyomozást indított az Európai Ügyészség (EPPO) Romániát érintő ügyekben, amelyekben az okozott kár összesen 508,4 millió euró - derül ki az uniós intézmény szerdán közzétett éves jelentéséből.
E szerint 2022. december 31-én 124 romániai bűncselekményt vizsgáltak az EPPO ügyészei, ezekben az ügyekben az okozott kár összesen 2 milliárd euró. A vizsgálatok egyike egy 3 millió eurós kárt okozó áfacsalásra vonatkozik.
A jelentés szerint tavaly öt olyan büntetőperben hozott ítéletet a romániai igazságszolgáltatás, amelynek a vádlottjait az EPPO állította bíróság elé. A nyomozás során a bírák 10,1 millió euró befagyasztását is elrendelték.
Szintén a múlt évben 303 panasz érkezett az EPPO-hoz Romániával kapcsolatos ügyeikről, kilenc uniós intézmények vagy ügynökségek, 274 országos hatóságok és 20 magánszemélyek részéről. A Romániában tavaly folyamatban lévő nyomozások közül 66 közbeszerzésekkel, egy áfacsalással, 12 korrupcióval, kettő pedig pénzmosással volt kapcsolatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában