Látogatás

2023.03.18. 08:12

Az Egyesült Arab Emírségekbe látogat Klaus Iohannis államfő

Az Egyesült Arab Emírségekben tesz hivatalos látogatást szombattól keddig Klaus Iohannis államfő.

Agerpres

Iohannis az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Mohammed bin Zayed al-Nahyan meghívására látogat a közel-keleti országba. „Románia és az Öböl-menti államok közötti kapcsolatok erősítése fontos célkitűzése a román külpolitikának, tekintettel a kétoldalú kapcsolatok hagyományára, a jelenlegi nemzetközi fejleményeknek a két fél stratégiai érdekeire gyakorolt hatására, valamint a térségbeli államokkal közös ágazati projektek indításával kapcsolatos célkitűzésekre” - fogalmazott közleményében az Elnöki Hivatal.
A tájékoztatásban leszögezik, az, hogy Románia hangsúlyt fektet ezekre a kapcsolatokra, összhangban van az Európai Unió új globális cselekvési tervével is, amely az EU és az Öböl menti államok közötti stratégiai partnerség kialakítását írja elő.
A közlemény szerint Iohannis látogatásának fő célkitűzései a következők: a politikai és diplomáciai párbeszéd elmélyítése a mindkét fél számára fontos témákban, a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fellendítése, új befektetők vonzása az infrastruktúra, az energia, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a kiberbiztonság és az élelmezésbiztonság terén megvalósuló projektek révén, a közvetlen ágazati kapcsolatok diverzifikálása.
Látogatása alkalmával a román államfő megbeszélést folytat Mohammed bin Zayed al-Nahyan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek elnökével, valamint Mohammed bin Rashid al Maktoum sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek alelnökével és miniszterelnökével, Dubai uralkodójával. Az elmúlt húsz év viszonylatában a román állam részéről ez lesz az első elnöki szintű látogatás az Egyesült Arab Emírségekben - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában