Kifogásolás

2023.03.23. 07:49

Alexandru Muraru (PNL) megtámadta az ítélőtáblánál az Orbán Viktor tavalyi tusványosi kijelentéseivel kapcsolatos CNCD-döntést

Forrás: Cotidianul

Agerpres

Megtámadta az ítélőtáblánál a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Orbán Viktor tusványosi kijelentéseivel kapcsolatos döntését. Alexandru Muraru azt kifogásolja, hogy a testület nem szankcionálta a magyar miniszterelnököt.
A parlamenti képviselő egy szerdai sajtóközleményében azt írta, a román igazságszolgáltatás lehet az első Európában, amelyik elítéli egy uniós tagállam vezető politikusát, Orbán Viktort "rasszista kijelentések és etnikai alapú gyűlöletkeltés miatt".
A liberális politikus emlékeztetett, 2022 augusztusában jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál Orbán Viktort, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett a júliusban a tusnádfürdői szabadegyetemen mondott beszédében. Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. "És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni" - emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből.
Muraru felidézte a CNCD döntését is, amely egyebek mellett kimondta, hogy Orbán Viktor jogi felelősségre vonása nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként diplomáciai mentességét élvez Románia területén.
A liberális törvényhozó "elfogadhatatlannak" tartja, hogy "egy olyan hivatalos szerv, mint a CNCD", alaptalan indokokra hivatkozva elutasítson "egy Orbán Viktor rangú politikai vezető rasszista és homofób kijelentései miatt benyújtott panaszt". "Ez a döntés sérti az alkotmányt, és veszélyezteti a szabad és demokratikus társadalom alapvető értékeit" - fogalmazott. A törvényhozó hozzátette, a CNCD három esetben utasíthat el egy panaszt: ha azt túl későn nyújtották be, ha nem illetékes az adott témában, illetve ha a panasz alaptalannak bizonyul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában