Luxusnyugdíj

2023.03.28. 17:55

A speciális nyugdíjak reformjáról dolgozott ki törvénytervezetet a román parlament

Elfogadta a román szenátus összevont jogi, munkaügyi és védelmi szakbizottsága kedden a nem járulékalapú "speciális" nyugdíjak reformjának tervezetét, amelynek bevezetésére Románia az európai finanszírozású nemzeti helyreállítási tervben (PNRR) vállalt kötelezettséget.

Fotó: Nagy Noemi

MTI

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció által kidolgozott tervezet szerint egyetlen speciális nyugdíj sem lehet ezentúl nagyobb a jogosult korábbi bérénél. A tervezet szerint egy ember nem részesülhet többféle speciális nyugdíjban, a juttatást az infláció mértékével minden évben emelik, a speciális nyugdíj azon részére pedig, amely meghaladja a járulékalapú nyugdíjat, 15 százalékos adót vetnek ki.
Havi 2000 lejig a speciális nyugdíjak is adómentesek, a juttatás azon részére pedig, amely meghaladja ezt a szintet, de nem éri el a bruttó átlagbért, a tervezet szerint tíz százalékos adót vetnek ki. Stefan Palarie, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozója élesen bírálta a kormányoldalt. Szemfényvesztésnek nevezte a tervezetet, és azzal vádolta meg a koalíciós pártokat, hogy csak "kisebb karcolást ejtettek" a kiváltságosok előjogain, de valójában az a cél vezérelte őket, hogy megmentsék - a tartalékos tábornagyként érintett - Nicolae Ciuca miniszterelnök havi 18 ezer lejes "luxusnyugdíját".
Virgil Guran, a PNL szenátora válaszában leszögezte, hogy a katonák több tiszteletet érdemelnek. Szerinte a jelenlegi biztonsági helyzet világossá tette, hogy a nemzetvédelmi rendszer roppant fontos az ország számára, a katonák szolgálati nyugdíja pedig nem "speciális" juttatás, hiszen a védelmi minisztérium volt alkalmazottainak átlagnyugdíja nem haladja meg a havi 4000 lejt.
Romániában a parlament több ízben próbálkozott a társadalom nagy része által "luxusnyugdíjakként" emlegetett, külön törvények által szabályozott, nem a társadalombiztosítási alapból, hanem az állami költségvetésből fizetett speciális nyugdíjak korlátozásával, de ezen kísérletek többsége elbukott az alkotmányossági kontrollon.
Románia tavaly 12 milliárd lejt (934 milliárd forint) fordított a speciális nyugdíjakra, amelyek az átlagnyugdíj többszörösére rúgnak. Ebben a juttatásban nyugalmazott bírák, ügyészek, diplomaták, parlamenti tisztviselők, pilóták, pénzügyőrök, bírósági jegyzők, katonák, belügyi alkalmazottak részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában