Módosítás

2023.03.09. 19:00

A Nép Ügyvédje a munkabaleset meghatározásának módosítását javasolja

Illusztráció

Agerpres

A Nép Ügyvédje a munkabaleset meghatározásának módosítását javasolja és arra kötelezné a munkáltatókat, hogy tájékoztassák leendő alkalmazottjaikat a munkahelyi kockázatokról.
Erről az ombudsmani hivatal alelnöke, Ecaterina Mirea beszélt csütörtökön, a munkavállalók munkahelyi biztonságáról és egészségvédelméről szóló jelentésének ismertetésekor.
Mirea emlékeztetett: a jelenleg hatályos törvények szerint a munkáltatók nem kötelesek tájékoztatni leendő alkalmazottjaikat a munkahelyi kockázatokról. Szerinte a vonatkozó jogszabályok további hiányossága, hogy munkabalesetkor a betegszabadság jóváhagyásához szükséges űrlapon nem lehet munkabalesetre hivatkozni.
Az ombudmani hivatali jelentése szerint a 2066/319-es törvényben módosítani kell a munkabaleset meghatározását a következőképpen: 'legalább egy napos átmeneti munkaképtelenséget eredményező balesetek'. A jelenlegi meghatározás szerint a legalább három napos átmeneti munkaképtelenséget eredményező baleset számít munkabalesetnek. A jelentés szerint a vizsgált időszakban, 2020-tól 2022 júniusáig 10.030 személy szenvedett munkabalesetet.
A munkabalesetet szenvedett alkalmazottak többsége 20 és 40 év közötti volt, az 50-60 éves korosztályban magasabb volt a foglalkozási megbetegedések aránya.
A következő ágazatokban történt a legtöbb munkabaleset: kiskereskedelem (kivéve gépjárművek eladása), építkezés, szárazföldi és csővezetékes szállítás, közúti járművek, pótkocsik és félpótkocsik gyártása, nagykereskedelem (kivéve gépjárművek és motorkerékpárok eladása), élelmiszeripar.
A vizsgált időszakban ugyanakkor 1324 foglalkozási megbetegedéses esetet regisztráltak: 401-et 2020-ban, 413-at 2021-ben, 510-et 2022-ben.
Az adatok szerint ugyanakkor 2020-ban 83, 2021-ben 72, 2022-ben 66 munkabalesetet szenvedett vagy foglalkozási megbetegedésben szenvedő személy kért és kapott egészségügyi segítséget munkaképességének visszaszerzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában