Megbeszélés

2023.03.07. 11:16

A japán miniszterelnök fogadta Klaus Iohannist, aláírják a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot

A japán kormány székhelyén, katonai tiszteletadással fogadta kedden Klaus Iohannis államfőt Kisida Fumio miniszterelnök.

Forrás: Facebook/Klaus Iohannis

Agerpres

A román elnök és a japán kormányfő hivatalos megbeszélést folytat, aláírják a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot, majd közös sajtótájékoztatót tartanak. Iohannis egy munkavacsorán is részt vesz ez alkalomból.
Az államfőt kísérő delegáció tagja Bogdan Aurescu külügyminiszter, Cseke Attila fejlesztési miniszter, Cosmin Marinescu, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan és Delia Dinu elnöki tanácsadók, valamint Ovidiu Dranga tokiói román nagykövet.
Közleményében az Elnöki Hivatal hangsúlyozta, hogy a stratégiai partnerséggel a legmagasabb szintre emelik a két ország közötti együttműködést, lehetőséget teremtve az ebben rejlő potenciál jobb kiaknázására három kulcsfontosságú területen: külpolitika és biztonsági kérdések, gazdasági kapcsolatok, valamint a kultúra, a tudomány és technológia, az innováció, a kutatás és fejlesztés.
A látogatás alkalmával aláírnak egy, a román pénzügyminisztérium, az Eximbank Románia és a Japán Nemzetközi Együttműködési Bank (JBIC) közötti memorandumot, illetve egy, az ELI-NP Măgurele, az Okamoto Optics japán vállalat és az Oszakai Egyetem Lézermérnöki Intézete közötti egyetértési nyilatkozatot.

A Románia és Japán közötti stratégiai partnerség megkötésére irányuló folyamat elindításáról öt évvel ezelőtt állapodott meg Bukarestben Klaus Iohannis és Abe Sinzó néhai japán kormányfő. Dél-Korea után Japán lesz a második ázsiai ország, amellyel Románia ilyen megállapodást köt. Románia stratégiai partnerségben áll még az Egyesült Államokkal, a Moldovai Köztársasággal, Franciaországgal, az Egyesült Királysággal, Olaszországgal, Spanyolországgal, Lengyelországgal, Törökországgal, Magyarországgal, Azerbajdzsánnal és Grúziával.
Az államfő Japánban tett hivatalos látogatása szerdáig tart. Hétfőn Iohannis a japán parlament felsőházának elnökével, Ocudzsi Hidehiszával és az alsóház elnökével, Hoszoda Hirojukival találkozott. Szerdán ellátogat Kiotóba, ahol a helyi hatóságok képviselőivel tárgyal majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában