Tüntetés

2023.02.08. 14:39

Véget ért a Sanitas egészségügyi szakszervezeti szövetség bukaresti tiltakozó felvonulása

Forrás: Facebook/Sanitas

Agerpres

Véget ért a Sanitas egészségügyi szakszervezeti szövetség tagjainak szerdai bukaresti tiltakozó felvonulása. A menet a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székháza előtt is megállt.
Az utóbbi párt székháza előtt a tüntetők az aláírásukkal jelképesen csatlakoztak a Sanitas követeléseihez. A szakszervezet 15 százalékos béremelést követel az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók számára, illetve kérik a kormánytól, hogy haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a társadalmi partnerekkel az új közalkalmazotti bértörvény tervezetéről és biztosítsa az egészségügyi és a szociális intézmények finanszírozását.
A Sanitas bukaresti szervezetének elnöke, Viorel Huşanu az AGERPRES-nek elmondta, hogy a tüntetőket nem fogadták sem a PSD, sem a PNL székházában, csupán ígéretet kaptak a tárgyalásokra. Beszámolója szerint hasonló ígéretet kaptak az eddig nyitottnak mutatkozó Marius Budăi munkaügyi minisztertől is, aki azonban a zsúfolt elfoglaltságai miatt erre szerdán sem ért rá.
Viorel Huşanu elmondta, a szakszervezeti tagokat leginkább az aggasztja, hogy nem ismerik az új közalkalmazotti bértörvény tervezetét, csak annyit tudnak, hogy a jogszabályjavaslat szerint a bérpótlékok nem haladhatják majd meg az alapfizetés húsz százalékát.
Hétfőn és kedden a Sanitas a főváros több fontosabb kórházát érintő felvonulást szervezett. A szakszervezet vezetői újabb tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba, ha nem rendezik a követeléseiket. Hétfőn a kormánynál a miniszterelnök tanácsosa, Mihnea Claudiu Drumea fogadta a Sanitas küldöttségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában